El pregó del Taller Claror del Punt Òmnia de la Seu d’Urgell inaugura la Festa Major 2018

El Taller Claror, amb la col·laboració del Punt Òmnia de la Seu d’Urgell, ha estat un dels protagonistes de la festa major del municipi aquest any. El taller és una de les activitats més destacades del Punt Òmnia i va acceptar el repte, ara fa un any i mig, d’elaborar un pregó per a la festa major de la Seu d’Urgell del 2018, que es va celebrar del 24 al 28 d’agost. L’encàrrec era clar: l’Ajuntament va confiar en tots i cadascun dels membres del Taller Claror —que setmanalment treballen amb eines audiovisuals al Punt Òmnia— perquè donessin el tret de sortida a la festa major de la capital de l’Alt Urgell.

I va ser així com van començar mesos i mesos de feina conjunta per a l’elaboració del pregó. Organització d’idees, calendarització, elaboració d’entrevistes, sortides grupals, recerca d’informació... tot un cúmul de responsabilitats i tasques que van resultar en un vídeo que es pot consultar a YouTube.

Els protagonistes del Taller Claror van decidir prioritzar algunes qüestions i acotar el format del pregó de la festa major 2018 a vídeo. És d’aquesta manera com va néixer el primer videopregó de la història de la Seu d’Urgell. Amb la intenció de fer protagonistes la gent del poble, els participants del Punt Òmnia van entrevistar un seguit de persones de la Seu “de tota la vida”, persones que viuen i treballen al municipi i que són coneguts per algun motiu o altre.

Dues senyores que fan i venen gelats artesanals i un senyor “orquestra” que toca tot tipus d’instruments (conegut com el “Truqui”) són alguns dels protagonistes del videopregó que el Taller Claror va elaborar a través d’entrevistes localitzades a diferents punts de la Seu per donar visibilitat al màxim de zones del municipi, com el parc del Segre, el molí i la plaça dels Oms. Les entrevistes consistien en dues preguntes per a cada persona, sempre les mateixes: quin és el seu ofici o el motiu pel qual tanta gent el coneix? Com definiria la festa major de la Seu amb una paraula?

Durant un any i mig els participants del Taller Claror han usat una bona pila d’eines TIC per a l’elaboració d’aquest encàrrec. Des dels navegadors web per a la recerca d’informacions dels veïns i veïnes del poble, fins a càmeres de fotos, trípodes, targetes de memòria, discs durs externs, editors de textos... que han hagut d’aprendre a usar per elaborar el pregó. Després de més d’un any de feina ininterrompuda amb aquest projecte col·laboratiu entre el Taller Claror, Ququt, Albert “Tito” Galindo, les persones entrevistades i el Punt Òmnia de la Seu d’Urgell, i després de passar fred, calor, pluja i neu, el pregó de la festa major 2018 s’ha convertit en realitat. Un pregó inclusiu, que ha donat capacitats a participants i que ha deixat sense paraules a tothom. Podeu veure el vídeo clicant aquí.

El Punt Òmnia de la Seu d’Urgell col·labora amb el taller Claror des de fa 12 anys per trencar l’escletxa digital i acostar les persones amb diversitat funcional al món de la creació audiovisual. El taller té l’objectiu de treballar la part tècnica audiovisual i comunicativa amb aquest col·lectiu, i fomentar l’autonomia personal i el coneixement de recursos a l’abast per a la millora de les condicions de vida. El Taller Claror elabora vídeos de manera periòdica al Punt Òmnia, en els quals els usuaris i usuàries participen en tot el procés de creació.

L'Ajuntament ha confiat amb el grup de diversitat funcional per a encetar la celebració de les festes patronals.