El Punt Òmnia Valls posa en el punt de mira el tractament de dades en la darrera Jornada 2.0

10/06/2016 | 10:06
imatge

La transformació de les societats modernes actuals ha comportat molts canvis que afecten la vida diària de les comunitats i les persones. La presència de la tecnologia arreu, la cada cop més accelerada activitat de les persones a la xarxa Internet, la creixent presència digital d'empreses i comerços i l'efervescència de les anomenades smart cities (ciutats intel·ligents) ens porta a un replantejament sobre com tractar les dades en ple segle xxi.

Per abordar en profunditat aquesta temàtica, el Punt Òmnia Valls ha convidat Ignasi Alcalde, màster en societat de la comunicació i el coneixement i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR), a la darrera de les jornades 2.0 que hem organitzat, titulada 'Les dades en la societat del coneixement',celebrada el passat 25 de maig.

Alcalde ha destacat la quantitat ingent de dades que es generen a dia d'avui en les societats modernes: concretament, es registren al món 2,5 quintilions de dades per any (un quintilió equival a un milió de quadrilions) a Internet, una xifra difícilment imaginable pocs anys enrere i poc tractable amb els recursos propis del segle xx.

En aquest sentit, Alcalde ha destacat la necessitat actual de poder gestionar amb criteri tota la producció de dades, ja que la codificació d'aquestes és clau a l'hora de prendre decisions. Enaquesta línia, el ponent de la xerrada 2.0 ha posat llum al recorregut que segueixen les dades: des de la seva captació, la seva posterior contextualització (quan aquestes es converteixen en informació), fins a la presa de decisions en què finalment les dades són coneixement, un terme que ens porta, amb el temps, a la saviesa.

Alcalde ha posat èmfasi en la necessitat que tenim les societats modernes actuals de les infografies i les visualitzacions de dades, uns recursos audiovisuals i multimèdia bàsics per comunicar informacions basades en dades i que faciliten la comunicació i l'enteniment. Finalment, el ponent ha alertat sobre l'anomenada angoixa informacional que es genera en les persones davant d'una aclaparadora quantitat de dades queno són capaces d'entendre ni d’interpretar.

Podeu consultar més informació al web oficial del Punt Òmnia de Valls. També podeu veure un àlbum de fotos de la jornada aquí: 

Les dades en la societat del coneixement

Punt Òmnia
Jornades 2.0