Els joves del Punt Òmnia Esplai Eixida ja ténen les seves ulleres 3D de cartró

19/09/2018 | 10:09

Fa uns mesos, el grup de joves del Punt Òmnia Centre d'Esplai Eixida va engegar una activitat de creació d’un dispositiu digital DIY (do-it-yourself). L'activitat va constar de quatre parts. La primera: es va fer una introducció al món de la realitat virtual (RV), amb una exposició dels dispositius actuals de reproducció i creació i, alhora, “jugar” amb una mostra creada pel dinamitzador perquè veiessin que era factible i real. La segona constava a retallar el model en paper i enganxar-lo a unes planxes de cartró. La tercera, a retallar el cartró amb el cúter i fer els plecs pertinents. I, finalment, la quarta part va constar a unir-ho tot i incorporar-hi les dues lents. Al final de tot el procés, els joves del Punt Òmnia van poder caracteritzar les seves ulleres RV i personalitzar-les al seu gust.

L’apoderament del col·lectiu jove és una tasca bastant difícil d’aconseguir per dos motius principals: la dificultat de captar l'atenció dels joves mentre són a l'aula i, en el cas del nostre col·lectiu, la tipologia del barri, la qual no genera interessos per les noves tecnologies, i molt menys per l’autoaprenentatge.

És per això que el concepte de creació pròpia, conegut a Internet com a DIY, ens ha permès dur a terme aquesta petita activitat com un treball transversal amb el qual es motiven els infants i joves a usar els dispositius digitals, obrir fronteres d’ús dels telèfons intel·ligents (smartphone) i furgar en la necessitat d’un oci de qualitat –en aquest cas, un oci de creació pròpia a partir de l'autocreació– versus l'oci de consum promogut per la societat.

Amb aquesta activitat del Punt Òmnia Centre d'Esplai Eixida la tasca del dinamitzador, pròpiament dita, es va definir a aconseguir les ulleres, el paper, les planxes de cartró, les lents i el model de les ulleres (per fer-ne una adaptació a la mida de les lents aconseguides).

Al punt Òmnia Esplai Eixida ja hem enllestit l'activitat estrella: la creació de les Ulleres 3D Google cardboard!