La Xarxa Òmnia explica el procés participatiu a la Jornada de la Dinamització de la Internet Social

17/07/2019 | 08:07

La Xarxa Òmnia ha tornat a ser present en una nova edició de la Jornada de la Dinamització de la Internet Social, que es va celebrar el 27 de juny a l'Espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat. Una representació de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC) va poder explicar en aquesta jornada el procés participatiu que s'ha engegat des de la Xarxa Òmnia, que ha de permetre de repensar i refer el programa íntegrament. 

"A la Xarxa Òmnia hem fet 20 anys, un període de temps en què hem pogut atendre un milió de persones" ha afirmat Marta Jové, cap de la Secció d’Avaluació i Coordinació de Programes de la DGACC. Jové ha explicat que aquest procés ha de tenir una durada de quatre mesos (de juliol a l'octubre de 2019), en el qual intervenen tres grans actors: dinamitzadores, entitats del territori i participants de la Xarxa Òmnia.

"El programa ha estat un èxit perquè durant 20 anys hem usat la metodologia comunitària, ens hem adaptat a les necessitats, hem buscat la confiança en les dinamitzadores i hem cregut que l'àmbit social i les TIC són un binomi inseparable. Tot i això, el procés participatiu és un replantejament que ha de redefinir el futur de la Xarxa Òmnia, que posa en valor els encerts i errors d'aquests anys" ha dit Jové.

A la Jornada de la Dinamització de la Internet Social 2019, la Xarxa Òmnia també ha tingut l'oportunitat de repensar el programa amb la col·laboració dels participants de la jornada. Als tallers pràctics de la jornada, el programa Òmnia ha ofert dues activitats dinamitzades per tècniques de la DGACC en què s'ha donat la paraula a les persones assistents per dir-hi la seva sobre el programa. Quins actors cal tenir en compte per al futur del programa i quin paper han de tenir? Com és la bretxa digital que pateix la societat avui dia? Com obrim el programa Òmnia a entitats del territori? Totes aquestes i altres qüestions s'han debatut de manera col·lectiva. 

La Jornada de la Dinamització de la Internet Social ha tingut també altres participants i debats, on s'han posat en comú els perills que assetgen la ciutadania digital i de quina manera es poden configurar col·lectius i societats democràtiques a Internet. Personalitats destacades del món TIC com ara Ricard Faura, cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital; Simona Levi, coordinadora d'Xnet, i Artur Serra, tecnoantropòleg i director suplent d'i2CAT, han participat en la jornada.

Podeu veure'n un àlbum d'imatges:

Jornada Dinamització de la Internet Social 2019