‘Menú saludable i econòmic’, el taller de promoció de la salut al Punt Òmnia de la Pau

10/07/2018 | 08:07

La dieta de la carxofa, la del cogombre, la del plàtan... sovint les modes i les tendències del mercat alimentari sumeixen les persones en una desorientació a l’hora de preparar un plat que sigui saludable i que no faci empitjorar l’economia domèstica. És per aquest motiu que el Punt Òmnia de la Pau --gestionat per la FAVIBC--, juntament amb la Fundació Futur i el CAP La Pau, han organitzat el taller “Menú saludable i econòmic”.

Una desena de persones han assistit a aquest taller, de dos dies de durada, en què metgesses, cuineres i el dinamitzador del Punt Òmnia han donat recursos, informació i han posat en pràctica els coneixements bàsics per cuinar plats que siguin saludables i accessibles a tothom.

El taller s’ha orientat a aportar una proporció genèrica d’aliments que són indispensables per a qualsevol persona, presentada com el “mètode del plat”. Aquest mètode es basa en la coneguda dieta mediterrània com a font d’aliments saludables, i presenta una distribució concreta per crear un plat prototip: un quart del plat s’ha d’omplir d’algun tipus de gra integral, un altre quart del plat de proteïnes magres, i la resta (la meitat), de vegetals, preferiblement verds.

Amb aquesta orientació simple, el taller “Menú saludable i econòmic”ha aportat formació extraordinària per conèixer la tipologia d’aliments que hi ha i la repercussió que tenen en la nostra salut. Què són les proteïnes? Les vitamines? I la sal? En quina proporció n’hem de prendre? L’activitat ha anat dirigida a una formació integral de l’alimentació basada en la dieta mediterrània, i també a fer caure aquells mites, rumors i modes que sovint corren entre la població o que poden estar alimentats per campanyes publicitàries, i que poden espatllar la nostra nutrició.

A través d’exercicis teòrics i pràctics, les participants del taller han pogut conèixer la piràmide alimentària i els principals aliments que en formen part, i han pogut classificar aquests aliments i conèixer-ne les principals propietats. En un test final, el dinamitzador del Punt Òmnia ha pogut examinar els coneixements adquirits en el taller amb una eina TIC adient: l’aplicació Kahoot. L’activitat “Menú saludable i econòmic” ha conclòs amb una sessió pràctica de cuina.Podeu veure'n les imatges:

Taller 'Menú saludable i econòmic'

L'activitat ha estat coorganitzada pel Punt Òmnia, la Fundació Futur i l'equip d'atenció primària del CAP La Pau.