Ràdio Badia: 5 anys d'èxit comunitari al Punt Òmnia Badia del Vallès

13/12/2016 | 11:12

Ràdio Badia va néixer, ara fa 7 anys, al municipi de Badia del Vallès com un projecte de ràdio social sorgit de la Fundació Privada Cívica Oreneta del Vallès, una entitat dedicada a la promoció de la convivència i la cohesió social a la ciutat. Participada per usuaris d'entitats i associacions diverses de Badia del Vallès (com són el Consorci per a la Normalització Lingüística o l'institut municipal del barri), el sorgiment del Punt Òmnia Casal Cívic Badia del Vallès a la zona, ara fa 4 anys, va suposar per a l'emissora una potenciació de la seva funció comunitària i social.

Les dinamitzadores del Punt, l'Eva i la Cristina, no van dubtar ni un moment a aprofitar les virtuts d'una eina com la ràdio per conjugar-les amb el Punt Òmnia, un espai d'accés a les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) des de la vessant social i comunitària.

Des de llavors, el Punt no ha cessat d'emetre per Ràdio Badia, setmanalment, el programa “Quédate con nosotros”: un espai radiofònic participat íntegrament per usuaris i usuàries del Punt Òmnia Badia en què es fa un repàs a les activitats associatives i culturals de la població de Badia del Vallès i es dóna, al seu torn, una oportunitat als veïns i veïnes de la zona d'intercanviar punts de vista.

L'experiència radiofònica, una autèntica activitat comunitària, implica el compromís dels participants, que s'han de coordinar en la cadena de tasques que suposa la creació d'un programa de ràdio com “Quédate con nosotros”. La cerca, l’anàlisi i la tria d'informacions diverses, el treball en grup per a la redacció dels continguts, la locució en directe, l’edició d'àudios... són tan sols algunes de les funcions que els usuaris del Punt Òmnia han de desenvolupar en equip, i que només es poden dur a terme amb un alt grau de motivació i mobilització.

Més enllà d'això, els ingredients indispensables que no poden mancar en l'emissió de Ràdio Badia des del Punt Òmnia són una dinamització motivadora i sensible a les necessitats dels usuaris, l'accés a un servidor gratuït per poder emetre en directe, un parell de micròfons i un editor d'àudio (Audacity) per poder treballar tècnicament amb la locució i publicar-la posteriorment a Internet, i la difusió del programa de ràdio mitjançat un podcast accessible a tothom.

Així és com l'aula del Punt Òmnia Badia es converteix durant una hora a la setmana en un estudi de gravació, vestit amb la màgia de la ràdio que uneix locutors i oients en un espai invisible però existent. "Què és per a tu la ràdio?", pregunta en Felipe, usuari del Punt Òmnia, en directe. I les respostes dels seus companys coincideixen: la ràdio és vidilla, és companyia, és compartir, és aprendre i és créixer com a persona.

Els resultats d'aquesta recepta màgica són palpables en l'experiència personal que viuen els usuaris cada setmana des del Punt Òmnia. Tal com afirmen la Remei i l'Ana, la participació en el taller de Ràdio Badia ha estat com una teràpia personal, ja que han pogut obrir-se més a les persones, fer amics i han après a comunicar-se millor amb els altres, ja siguin familiars, amics o coneguts del barri.

El Felipe, per la seva banda, ha destacat l'autonomia tecnològica que li ha aportat aquest taller radiofònic, ja que amb aquesta activitat ha passat de no saber "absolutament res d'ordinadors" a poder estar actiu en tots i cadascun dels passos del procés de creació del programa.

Amb tot, els continguts que s'emeten des de Ràdio Badia són eminentment socials i sempre enfocats a promoure i potenciar el teixit social de la zona. Donar veu a tots els col·lectius del municipi de Badia del Vallès i promoure la cultura pròpia de Badia són els eixos bàsics que guien els continguts de Quédate con nosotros.

Podeu escoltar Ràdio Badia a través de la pàgina web oficial i a través del Facebook. Podeu consultar el link de l'emissió en directe clicant aquí. Més informació sobre el Punt Òmnia Badia del Vallès al bloc personal del Punt i a la pàgina de Facebook.

Consulteu l'àlbum d'imatges aquí:

21
acció comunitària
ràdio
Punt Òmnia