Ús i negociació dels espais públics

Els Punts Òmnia estan presents a gran part del territori català. A més a més, formen part del teixit comunitari del territori on se situen, són coneixedors, per tant, de les necessitats existents i treballen conjuntament amb les diferents entitats, agents socials i veïns i veïnes del barri. Des d'aquesta visió podem entendre que els Punts Òmnia  són espais on es pot convidar a reflexionar sobre les diferents realitats existents dintre de la mateixa comunitat, amb la finalitat de poder promoure alternatives constructives als conflictes i problemes que poden derivar d’aquesta diversitat.

Fòrum: 
alba
Hola Companys/es Per començar a dinamitzar aquest fòrum compartim amb vosaltres una activitat d'exemple mitjançant una plantilla adjunta. Aquesta acció s'està duent a terme a diversos barris de Barcelona i és un bona mostra d'allò que volem tractar en aquest fil. Com creieu que de manera col·laborativa els Punts Òmnia poden participar en l'ús i negociació dels espais públics? Seguim....
23/01/2018 | 11:01
raquelra
Bones, pujo una fitxa amb una activitat que la varem estar fent fins fa molt poquet. Espero que serveixi. Salut!
25/01/2018 | 10:01
francesca
Raquel sembla molt interessant aquesta activitat que has explicat, gràcies per compartir-la amb tots nosaltres. Esperem altres aportacions!!
25/01/2018 | 13:01
raquelra
Són idees genials, però caldria definir objectius i establir eixos a treballar. El treball comunitari per a mi és molt important i crec en ell. Però em sobta aquesta idea en l'Òmnia, per tant entenc que els Òmnies seran els nous plans comunitaris del futur?. salut!
23/01/2018 | 11:01
juanjo
Hola Raquel! Quan realitzes una entrada pots adjuntar un document. D'altra banda, creiem que 600 caràcters són els adequats per aportar idees o opinions sobre el fil. Et recordo que per a qualsevol altra consulta et pots posar en contacte amb l'oficina tècnica. Salutacions
23/01/2018 | 11:01
carlotads
Bon dia! Estic d'acord amb el que comenta la Raquel; els projectes i espais comunitaris, que busquen l'arrelament amb l'entorn i l'enxarxament entre veïns i veïnes, són crucials per transformar les dinàmiques dels barris i els pobles. Tot i això, la veritat és que no acabo de veure la relació del projecte de l'espai Germanetes amb les possibles iniciatives que es puguin generar des dels PO. Salut!
23/01/2018 | 12:01
alba
La finalitat de l'exemple adjunt és una idea per mostrar accions que es duen a terme en "l'ús i negociació d'espais públics". Els Punts Òmnia no supleixen els PDC ni pretenem que liderin aquestes iniciatives, però sí que puguin formar part d'aquesta xarxa, essent facilitadors i col·laboradors amb activitats en els espais, o inclús trencant la idea de l'apropiació d'espais públics, fent que les persones prenguin consciència de la creació d'alternatives sobre els usos d'aquests espais.
23/01/2018 | 13:01
maneltp
Bones, Jo crec que com bé diuen algunes companyes i companys, els Punt Òmnia són espais formatius de trobada, però sobretot són o haurien de ser espais socials i comunitaris. On els veïns i veïnes, poden venir a aprendre, però també a relacionar-se i a més, si ho desitgen a proposar idees, per treballar o ajudar a desenvolupar. En aquest cas, crec que nosaltres podem donar algunes eines i ajudar a nivell logístic i burocràtic si fos necessari, però la negociació dels espais públics i les possibles reivindicacions, han de ser liderades per les AAVV i entitats del barri, sens dubte, sempre. ;)
23/01/2018 | 15:01
maneltp
Per ex. nosaltres donem suport a les AAVV del Districte 6, que estan a la "Plataforma per a la Residència Pública Sector Sud de Sabadell", però són elles i ells qui es reuneixen, parlem amb els partits polítics, les administracions públiques, lideren el projecte, etc. I nosaltres els hi ajudem en el que podem. Ja que creiem que és el nostre deure i perquè sens dubte, si s'acompleix l'objectiu final, serà una millora molt gran en la vida de moltes persones grans a nivell de districte i de ciutat. Salut! https://favsabadell.cat/chocolatada-popular-reivindicativa-residencia-publica-ya/
23/01/2018 | 15:01
danielg
En el grup impulsor es va parlar del paper que tindria Òmnia a la feina comunitàri. Finalment es va arribar a la conclusió unànime que el nostre paper no és liderar, però que és evident que el nostre treball diari ens dóna eines i una visió transversal del treball comunitari nteressant. Alguns vam preguntar directament el que deies @raquelra, "no som un pdc", jejejeje
23/01/2018 | 16:01
juanjo
Gràcies per l'aportació @danielg, evidentment existeixen diferències entre els PDC's i els Punts Ómnia, però que succeeix on no existeixen PDC's? Eliminem el treball d'inclusió territorial mitjançant un procés participatiu del conjunt de les persones, veïns i veïnes? que podem fer des de els Punts quan hi ha aquesta dinàmica? que podem aportar? De quina forma és podria participar en l'ús i negociació d'espais públics, com per exemple l'apropiació d'un parc per part d'un col·lectiu en concret, la qual cosa no deixa gaudir a la resta dels veïns i veïnes?
29/01/2018 | 11:01
danielg
@juanjo, no crec que sigui qüestió de ser tan dràstics. Evidentment cada territori és un món, però tot i així, les nostres funcions són les que són i el nostre espai d'actuació és el que és. Es pot fer molta feina comunitari, però no crec que sigui bo per a ningú ocupar l'espai d'altres serveis o professionals ... si realment és necessari en territori aquest tipus d'actuacions, tapar-lo o posar tiretes no soluciona el problema.
30/01/2018 | 10:01
juanjo
@danielg crec que no s'ha entès bé....es tracta de compartir, col·laborar, treballar en xarxa...però com pot participar l'Òmnia des d'aquesta visió?
30/01/2018 | 12:01
danielg
@juanjo ocupant el seu espai natural: com a punt de trobada, observatori, lloc de reflexió i treball. Resumint, part de la maquinària necessària, de la maquinària que han de liderar les entitats locals, educativa, culturals, veïnals, cindicales, etc. en definitiva els ciutadans.
01/02/2018 | 15:02
davidp
Crec que llavors el paper del Punt Òmnia (i de la persona dinamitzadora al final) varia i aquest "treball d'inclusió territorial" s'ha d'assumir o al menys facilitar des de l'entitat gestora. La persona dinamitzadora (i el Punt amb les seves activitats i propostes) hauria de ser l'antena de detecció per exemple d'aquesta apropiació d'un parc que comentes però NO hauria de ser ella (o el projecte del Punt) l'encarregat de dinamitzar el teixit edu-social del territori per gestionar-ho. En tot cas, pot ser que l'entitat encarregui a la persona dinamitzadora aquestes funcions assignant hores i rec
30/01/2018 | 17:01
francesca
Estic totalment d’acord. Nosaltres no som un PDC!! I liderar la negociació d’un espai buit, ja sigui un solar, un terreny o un equipament potser no es el nostre paper com a dinamitzador d’un Punt Òmnia, però malgrat això crec que tots aquests processos impliquen noves formes de treball i de gestió, i aquests es podran abordar des d’un grup tècnic on cada professional aporti diferents punts de vista i eines treballant en xarxa, compartint experiències i aportant noves visions en la resolució dels processos. Lluny de ser i actuar com a experts, hem re-direccionarnos cap a un nou marc de cooperació i treball en comú, integrant totes les visions i experiències que siguin visibles o no, i que estiguin participant, conscient o inconscientment, en els espais públics per aconseguir una ciutat comú.
30/01/2018 | 10:01
raquelra
Bé, jo vaig començar a escriure una mica sobre el que deia el títol: Ús i negociació dels espais públics. Poder ho vaig entendre malament i seria més, ús i negociació dels serveis que s'ofereixen dins dels espais públics. Adjunto la meva reflexió a nivell general per si serveix d'alguna cosa :) Pel que fa a l'Òmnia considero que és un espai comunitari, generador d'accions i de relacions socials. Per tant formem part de l'entramat de l'acció comunitaria. Dependrà de la ubicació, del municipi o de la seva situació peculiar participar més activament o no dins de determinades accions o projectes.
24/01/2018 | 08:01
davidp
+1000 amb el darrer comentari de Raquel i el doc adjunt. Només afegir a "Dependrà de la ubicació, del municipi o de la seva situació peculiar participar més activament o no dins de determinades accions o projectes." que aquest participació hauria d'embrancar-se en les "noves formes" d'organització que "lo digital" i "la xarxa" (l'anomenada cultura de xarxa o cultura digital) ens dona. A mode d'exemple burro: imprimir els cartells a l'Òmnia genial, cuidar que les comissions de treball disposin d'un espai on compartir els cartells, les actes i els documents doble combo.
25/01/2018 | 10:01
alba
Entrant en el que diu la Raquel en l'adjunt. Aquesta dualitat existent vers la negociació i els conflictes dels espais i els seus usos, pot ser una oportunitat de treball per als punts òmnia, ja que com bé anomenes aquests són espais comunitaris i generadors d'accions i relacions socials, per tant, vull compartir una acció que es podria treballar des de els punts amb la finalitat de que les persones participants d'aquests, s'apoderin de la bona gestió dels espais, la seva organització i del seu resultat, la convivència entre totes les persones que comparteixen aquests.
25/01/2018 | 13:01
isabelbh
Estic totalment d'acord en potenciar en els nostres Punts l'accés de la comunitat i que siguin els usuaris els que d'alguna manera, s'empoderin del nostre espai. Per les característiques que es van definint en els vostres comentaris anteriors, em ve al cap si aquest espai és, en realitat, el que ja posem al servei de la Comunitat, com "cessió de sala" o si penseu que és semblant a aquest terme però amb algunes connotacions diferents. Nosaltres tenim algunes associacions que de forma pautada, dies i horaris establerts, venen i fan les seves activitats fora del nostre horari de feina.
29/01/2018 | 12:01
francesca
Estem pensant en liderar la negociació d’un espai buit i, ens estem oblidant dels usos que podem donar aquets espais, ja siguin en aquets espais que hores d’ara s’està donant un ús, o inclús al carrer. Estic segura que molts de vosaltres ja feu activitats fora del Punt Òmnia, fent activitats al la plaça del barri, fent un taller amb altres entitats del barri, o inclús en un lloc públic. Estava pensant en un exemple que em va explicar la Olivia del PO Prat LLobregat, on van portar a terme un taller on dones del barri repensaven com li agradaria que fos el seu barri i els usos que li agradarien que tingues diferents espais del barri, des d’una perspectiva de gènere. Aquesta podria ser una activitat, per exemple. (Lidia si vols explicar-la seria perfect!! ) Segur que molts de vosaltres esteu fent activitats interessants que podeu explicar!!!
30/01/2018 | 10:01
oliviao
Respecte a l'experiència de les Dones Sàvies de Sant Cosme, si teniu persones grans amb una història d'implicació al barri. Aquest pot ser un bon projecte de referència. http://www.lesdonessaviesdesantcosme.org També des dels nostres PO podem donar un impuls als processos participatius sobre aquest tema que alguns ajuntaments estan portant a terme. Al nostre PO hem participat a algun amb els alumnes. Primer a través de la web que proposen i després presencialment quan convoquen. D'aquesta manera fomentem l'ús de les TIC i la participació ciutadana.
31/01/2018 | 18:01
carlotads
Trobo que pot ser una iniciativa interessant i molt enriquidora, però també veig que cada territori té les seves particularitats, sobretot en dinàmiques veïnals, d'implicació i d'interessos. En el territori Llefià Badalona-Sant Adrià ara mateix seria inassequible una proposta així, ja que el perfil d'usuaris i usuàries que freqüenten el PO tenen motivacions molt diverses (sovint derivats de SSSS) i poca (o nul·la) visió de l'objectiu que va més enllà del propi. Tot i així, podria ser un objectiu a treballar com a carrera de fons. Algú té una situació similar a l'exposada?
01/02/2018 | 09:02
oliviao
En el nostre PO ens apasiona el fet de poder fomentar un petit debat respecte a possibles millores que podrien incloure's en la nostra població i posteriorment redactar-les amb un escrit per fomentar la reflexió individual. Considero que des dels Punt Òmnia es poden donar a conèixer entitats, projectes i/o iniciatives a partir d'eines digitals i així que els usuaris estiguin al dia de les novetats i dels fets del Prat de Llobregat. Com ha comentat la companya Raquel, també treballem amb les dones sàvies del Prat fent que el nostre Punt sigui més ric i arribi a més usuaris!!
30/01/2018 | 16:01
maneltp
Jo crec que moltes vegades els problemes els trobem més en la diferència entre teoria i la pràctica, quan abordem aquest i d'altres temes semblants. Paraules com "empoderament", "lideratge", "sinergies", "participació", "cooperació", "espais comunitaris", etc. poden perdre el seu significat o quedar buides, si les utilitzem sempre per a tot o si darrere no hi ha una feina i un grup humà (a més de recursos) fort i cohesionat. Podria convertir-se en debilitat o inconvenient. Ex. No totes les cessions d'espai són positives, i/o potser, no cal que participem en totes les disputes del barri. Salut!
30/01/2018 | 19:01
jordima
Hola des de Sant Antoni, Compartint moltes de les coses que dieu, m'agradaria dir que aquí el Punt Òmnia col·labora en la construcció d'espais d'ús i participació veïnal (Espai veïnal de Calàbria 66, E. V del Mercat de Sant Antoni,...) i ho fem sovint intentant que el resultat final no oblidi que l'espai ha de ser útil per a TOT el veïnat, no només per la gent que participa en la construcció, Així que crec que des de el PO es pot donar una visió més comunitària, més global si voleu, més enllà d'una visió potser, a vegades, interessada de la gent o entitats que participen.
02/02/2018 | 13:02