El bon veïnatge i la cura dels veïns

En la societat actual existeixen noves realitats dins els barris, situacions en les que diverses persones o col·lectius es troben amb una escassa xarxa social o comunitaria, cosa que pot derivar a un aïllament social o a la invisibilitat d'aquestes persones més vulnerables dins d'un mateix barri o comunitat. És per aquest motiu que neix la necessitat de treballar les relacions de proximitat o Km 0.

La Cura de les persones són tasques que es desenvolupen de manera quotidiana per sostenir i reproduir la vida i que permeten fer front a les necessitats que tenim al llarg del cicle vital. Aquestes accions, impliquen generar noves iniciatives per potenciar i posar en valor les necessitats dels veïns del barri,  de les famílies i la cura dels seus fills, com també ajudar a la gent gran per fer front a la soledat. 

Així doncs, es fa imprescindible la generació de noves accions i espais de convivència col·lectiva, on es puguin treballar canals de comunicació i participació adaptats a promoure un sentiment de cura, per tal d'augmentar la responsabilitat col·lectiva i la millora de la qualitat de la vida de les persones o el benestar social. Per tant, que creieu que es pot fer des del programa Òmnia amb el tema del bon veïnatge i la cura dels altres? 

 


 

Fòrum: 
antoniocb
Diferents experiències que he portat, porto o portaré previsiblement en aquest àmbit: Suport a la creació i gestió de Banc de Temps. Ajuda a crear la plataforma d'intercanvi i la seva administració. Carteleria, xarxes socials... Creació d'una franja específica formativa en horari d'escola orientada a que les persones cuidadores d'infants puguin venir a formar-se. En el meu cas formalitzada amb la regidoria d'Igualtat i amb l'Associació de Dones. Publicitació a escoles i llars d'infants. Cursos de xarxes socials i comunicacions (videoconferència, whatsapp, etc...) orientats a gent gran.
06/02/2018 | 13:02
francesca
Sembla molt interessant totes aquestes accions que porteu a terme des del vostre Punt. Podries explicar alguna d’aquetes experiències amb mes detall?? Et convidem a fer-ho. Gràcies!! 
06/02/2018 | 14:02
enriquemm
La gestió d'un Banc del Temps és molt costosa i no sempre s'aconsegueixen grans resultats, però és un projecte que permet directament que la gent d'una comunitat tingui cura dels seus veïns.
15/02/2018 | 13:02
evamg
Per respondre a aquestes necessitats, es porten a terme diverses accions que tenen en comú possibilitar un espai on els usuaris, sobretot gent gran però no només, se sentin a gust. Esdevenim un lloc de referència on poden formar-se (augment de l'autonomia i l'autoestima) i on es troben amb altres usuaris amb els que creen lligams nous, els quals ajuden a combatre la soledat. Mitjançant la creació de grups de WhatsApp, els membres dels diferents grups es poden comunicar a qualsevol hora entre ells, possibilitant la creació de nous espais de trobada.
06/02/2018 | 17:02
laurah
Crec que el projecte Òmnia ha de tenir una clara vocació social i comunitària. L'aprenentatge TIC i treballar per lluitar contra l'escletxa digital és important, però encara ho és més convertir l'espai en un espai de convivència i de suport a molts nivells. Treballem amb persones grans, amb joves que cerquen feina, amb infants amb carències educacionals, i fins i tot, emocionals, que necessiten un espai per compartir, per expressar i per sentir-se còmodes. En el nostre cas, l'espai l'omplen ellxs i el fan seu. Ellxs decideixen el programa i les activitats del curs. És el seu espai.
06/02/2018 | 19:02
joseplluistl
Es cert que el nostre espai ja ho és de convivència, serveix perquè la gent es conegui i faci lligams. Tanmateix crec que això es potencia si la gent que assisteix a les nostres activitats es diversa i si fem activitats fora del punt per tots els usuaris i les usuàries, com per exemple sortides culturals, dinars de fi de «curs», xerrades, entrega de certificats d’assistència, etc. Per qui vulgui anar més lluny, ens podríem inspirar amb La Fête des voisins, que es fa a França i ha estat precisament ideada per millorar les relacions de veïnatge: http://www.lafetedesvoisins.fr/
07/02/2018 | 09:02
enriquemm
En el meu cas això que comenta el Josep Lluis ha estat la fòrmula més efectiva per aconseguir que persones que tenim en risc d'exclusió s'hi integrin en la comunitat: les sortides culturals, les xerrades, les festes serveixen tant per a recuperar antics usuaris com per a generar punts de trobada amb gent que està sola.
15/02/2018 | 13:02
maneltp
Tal i com diu la Laura, és molt important no perdre mai de vista la part comunitària dels Òmnies. Crec que ens toca a nosaltres cercar i conèixer les demandes i necessitats dels territoris on treballem i donar resposta a aquestes. En el nostre cas, les hores d'Accés Comunitari, són molt més que un espai per venir a practicar o a aclarir dubtes. Són sobretot espais de trobada i de desconnexió. I en el cas dels joves o infants, les tardes després de l'escola, són sobretot seves. I convertir aquest, en el seu espai, és el que dóna sentit a la nostra feina. Tothom que vulgui conviure és benvingut.
07/02/2018 | 10:02
txusgp
Bon dia companyes! Com dieu, els Punts Òmnia, sobretot si estan en un espai visible o a peu de carrer, com és el cas de Gao Kaló (Vila de Gràcia), esdevenen de manera natural referents de trobada i suport per al veïnatge. Nosaltres no fem cap activitat concreta, però de manera transversal, el fet d'estar amatents a les necessitats, vida del barri i als moviments, fan que el Punt funcioni sempre com a espai d'acollida, escolta activa i cura. El model és la flexibilitat, apertura i sensibilitat cap a tota la diversitat de persones que venen o passen per aqui. Adjunto referent interessant. Salut!
08/02/2018 | 12:02
aliciagg
Aqui al barri també existeix un projecte adreçat a la gent gran on es poden detectar situacions que requereixen una atenció especial, depenent del perfil de la persona. Quansevol entitat del barri, servei o persona pot informar sobre una situació de risc es tenen en comte els punts febles del barri per mirar de contrarestar-los amb solucions a curt termini i per tant millorar la qualitat de vida de la gent gran. A sota teniu un document complet del projecte i la forma de desenvolupar-lo
08/02/2018 | 20:02
maitej
Estic totalment d'acord amb la vostra idea companys, el punt òmnia principalment, és un espai de relació social i de convivència. Aquí ,concretament, em creat el grup de dones i planifiquem diferents tallers al llarg del curs ( polseres, creació de calendaris, taller de sabó..etc) és un espai on interactuen, fan el taller i a més promouen noves idees per al futur, s'ajuden entre ellles i es fomenten els valors. A més amb la resta de grups tambè em fet activitats comunitàries tant dins com fora del punt: participació en concursos, visita de museus, jornades òmnia, dinars de nadal, etc.
09/02/2018 | 10:02
francesca
Donar importància a les cures, implica generar un nou escenari que les faci visibles per posar-les en valor i així revelar la seva potencialitat. Per exemple, les mares que generen un circuit informal per tenir cura d'aquelles nenes i nens que estan desatesos perquè les seves mares estan treballant, o per exemple tenir cura de persones amb diversitat funcional i les seves famílies, persones gran, etc. Estic llegint que molts de vosaltres parleu de la cura a les persones grans que es troben soles, però també n’hi ha d’altres col·lectius que s’han de tenir en compte. Què fem per ex. des dels PO en referencia als col·lectius amb diversitat funcional?
12/02/2018 | 12:02
xaviergr
Hola, en l'espai Òmnia el qual dinamitzo, sempre he cregut que els ordinadors son una excusa per poder "treballar" altres aspectes relacionats amb les persones que participen dels diferents tallers que proposem des de el Punt Òmnia. Es per aquests fet, i altres van apareixent en el dia a dia de la pràctica educativa, que dintre dels diferents tallers que dinamitzem tals com mòbils, ofimàtica, memòria, portàtils, eco social, consultes i català entre altres, hem aconseguit establir un grup de persones que proposen i dinamitzen algunes de les activitats, establint el PO com un lloc de trobada.
12/02/2018 | 13:02
alba
Totes les vostres aportacions són molt valides i interessants. Així doncs seria molt ric, realitzar propostes més pràctiques de com es durien a terme, realitzant activitats pròpies dels PO o en col·laboració amb entitats o altres projectes ja existents. Llavors en relació a el que deia la Fran, hi ha alguns Punts Òmnia que col·laboren amb el projecte Xarxa d'atenció a la família i infants i han creat un espai on es dóna cabuda a un grup de dones o famílies monoparentals, creant un espai per treballar l'apoderament de les persones en diferents situacions per a desenvolupar-se en el seu entorn.
12/02/2018 | 14:02
laurama
llegint les vostres aportacions es veu clarament com els punts òmnia han esdevingut molt més que una sala amb ordinadors... Com sempre diem, cada punt òmnia és un món, però hi ha elements comuns i un d'ells és que són espais de trobada, on es crea "comunitat"; això ens ha de fer pensar en què els participants a les activitats que oferim des dels punts busquen un espai on ser escoltats, on ser cuidats i cuidar i els i les dinamitzadores sou qui garantiu que aquest espai sigui possible i qui podeu facilitar que les activitats del punt tinguin el valor afegit de millorar la convivència
13/02/2018 | 15:02
laurama
us deixo aquí l'enllaç del projecte de la XAFIR, Xarxa d'Atenció a Famílies i Infants del Raval, al que feia referència l'Alba, on participen el TEB i el Casal dels Infants, entitats gestores de dos punts òmnia. http://ajuntament.barcelona.cat/dretssocials/ca/banc-de-bones-practiques/xarxa-datenci%C3%B3-fam%C3%ADlies-i-infants-del-raval-xafir Aquest projecte s'organitza en diferents espais de coordinació entre entitats que fan atenció a famílies dins el barri del Raval de Barcelona. Seria un exemple de procés de coordinació entre serveis que intervenen en un mateix territori
13/02/2018 | 15:02
silviahf
A Servei Solidari tenim Afluents. És un projecte que acull i connecta famílies nouvingudes, escoles i entorn, enfortint les interrelacions i generant autonomia. Pretén acompanyar i facilitar a les famílies d’origen estranger els coneixements, competències i eines necessàries perquè puguin acompanyar a l'escolaritat als seus fills i filles; tot contribuint a la cohesió social des de l’educació i la formació, fomentant la cultura, les relacions socials, la participació social i democràtica, i creant espais i dinàmiques de relació intercultural.
16/02/2018 | 09:02