Participació Ciutadana

El processos participatius impulsats des de l’administració pública tenen l’objectiu d’implicar a la ciutadania en la presa de decisions de les polítiques públiques del seu territori mes proper. Aquests processos participatius animen a les persones que conviuen en un territori a pensar, debatre i opinar sobre les actuacions que es volen portar a terme en el seu barri i/o territori, com ara decidir el pla d’usos d’un equipament públic, la transformació d’una plaça i/o carrer del barri, per decidir quins serveis son necessaris en el seu territori, etc. En definitiva, donar veu a les persones que viuen en el barri, perquè son elles les que conviuen dia a dia i son els veritables protagonistes.

Així doncs ens adonem que cada vegada pren mes rellevància la importància d’implicar a les persones que conviuen en un mateix territori en el desenvolupament i disseny de polítiques publiques del seu entorn. Això permet poder elaborar polítiques que donin una millor resposta a les necessitats i demandes socials de cada moment i d’altra banda que els ciutadans participin en un procés de corresponsabilització amb l’actuació municipal.

En quina mesura l’òmnia ha d’impulsar  la participació comunitària per trobar solucions o alternatives a la pressa de decisions veïnals i/o territorials?

Des del vostre Punt Òmnia quines activitats realitzeu que promoguin la participació ciutadana?

Fòrum: 
maneltp
Seria interessant potser començar pels processos participatius que es promouen des d'alguns Ajuntaments. Ja que a vegades, són de tot, menys participatius. Aquí al Sector Sud de Sabadell, hi van haver-hi dos i la capacitat de decidir dels veïns i veïnes dels barris, així com la proposta final que es va realitzar, va ser bastant lamentable. Dit això, penso que l'Òmnia ha de ser un espai participatiu (recolzant a les AAVV, entitats, persones, etc. que ho desitgin) no només per motivar a la gent a que prengui part de la vida pública i digui la seva, sinó com a millora pels nostres espais també.
05/03/2018 | 17:03
alba
Hola !! Vull compartir una activitat realitzada al PO trinitat nova, d’un projecte audiovisual que recupera les fotografies i els records dels veïns per explicar la història i l’evolució d’aquest barri del districte de Nou Barris en els darrers 60 anys. Aquest vídeo mostra com els veïns del barri, van participar en la reconstrucció d'aquest i van ser actius en les decisions de remodelació del barri. PD: el PDC del barri també va fer la seva funció, però vull que aneu més enllà i es deixi de banda aquest en el debat! Compartiu experiències com aquesta. https://youtu.be/EifEd6ifPhU
13/03/2018 | 12:03
laurah
Bones! L'Ajuntament de L'Hospitalet ha impulsat la iniciativa L'hon (http://www.lh-on.cat/), que dóna veu a la ciutadania de la ciutat per dir què els agrada i què no dels seusbarris. Des del Punt Sanfeliu-Sant Ildefons, i també des d'altres de L'Hospitalet també, hem participat activament en aquesta iniciativa. Hem realitzat un acompanyament a l'hora d'omplir les diferents enquestes de les persones participants i facilitant el seu lliurament pq puguin tenir en compte les seves opinions. D'altra banda,treballem altres propostes d'empoderament de la ciutadania, d'economia solidària i ecològica
13/03/2018 | 17:03
maneltp
Nosaltres hem fet diferents activitats relacionades amb el tema. Hem ajudat a organitzar un parell d'espais de participació, per a la reconstrucció d'una part del barri. Teníem fa uns anys, una activitat de participació i TIC, on anàvem pel barri amb cartells de "Me gusta" y "No me gusta" fem-nos fotos i pujant-les a xarxes 2.0 per denunciar el que ens agradava i el que no, dels nostres barris. Tenim un qüestionari de satisfacció "online", on al final de cada curs es passa i la gent valora les nostres activitats i proposa millores... En aquest cas, la metodologia de treball és molt important!
15/03/2018 | 18:03