Comença el: dimarts 10.01.2023 de 16:30 a 19:00 Acaba: dijous 30.03.2023 de 16:30 a 19:00
Informació pràctica
Places: 20 Ús de les tic: Sí Temàtica: Cultura Sub-temàtica:
Objectiu de l'activitat
Partim de la necessitat de compartir i treballar amb més profunditat entorn al gènere, l’empoderament, les masculinitats i la diversitat amb el grup de joves que assisteix a l’espai jove a les tardes, per les seves característiques i interessos.
Fer servir les eines audiovisuals com a recurs perquè les i els joves puguin gravar les seves cançons, oferint així un recurs que entenem com a terapèutic en quant els i les joves en situació de risc i/o vulnerabilitat, poden expressar els seus sentiments, motivacions, frustracions, etc. a través de la música.
Esdevenir també una eina pedagògica de gran valor per treballar mancances que presenten els i les joves a l'aula com problemes de lecto-escriptura, comprensió, expressió, vocabulari, etc.
A més, la formació paral·lela en tots els àmbits del projecte afavoreix també, sobretot de cara els i les joves, la possibilitat de motivar-les i reconduir-les al sistema educatiu en formació vinculada a l'edició de so, la producció musical, la gestió cultural, etc., esdevenint per tant, una eina de promoció educativa i de possible inserció laboral.
Metodologia, continguts i recursos utilitzats
Un projecte de formació, d’experimentació i creació audiovisual (ràdio, música, vídeo, fotografia i altres) a nivell comunitari que vol reflectir el paisatge humà divers del Raval, el Districte de Ciutat Vella i de Barcelona. Impulsar a grups de joves creadores, fomentant l'aprenentatge, l'autonomia i el treball col·laboratiu, on les TIC esdevenen en aquest sentit eines integradores, capacitadores i generadores de nous relats culturals, socials i històrics. Combatent des del respecte els discursos discriminatoris d'odi, com el racisme, masclisme, xenofòbia o homofòbia, a través de cançons, curts i vídeos reivindicatius que trenquin els estigmes, estereotips, prejudicis, rumors i notícies falses especialment dirigides a les persones migrades, a les dones, al colectiu LGTBI+, i a la gent amb divesitat funcional, discapacitats i/o neurodivergències i persones en situació de vulnerabilitat.
Les activitats de creació consisteixen en l’experimentació, enregistrament, edició, publicació i difusió de composicions musicals i doblatges de so realitzades i protagonitzades per les i els joves. Mitjançant l'autoorganització, el treball en equip i l'aprenentatge col·lectiu es generen creacions sobre temàtiques relacionades amb qüestions de tipus social i situacions viscudes pels i les joves, bé perquè són d'actualitat o perquè els afecten de manera directa. Els i les joves esdevenen, doncs, la veu de la seva generació perquè es representen a si mateixes i a les seves realitats i lluites: racisme, migració, drets laborals, educació, habitatge, llibertat d'expressió, masclisme, homofòbia, etc. El fet que la procedència dels i les participants sigui diversa enriqueix el procés i resultat final perquè reflecteix i reivindica la seva diversitat cultural, des d'una perspectiva d'enriquiment mutu i no assimilacionista.
Dirigit a joves amb edats compreses entre 12 i 30 anys que tenen interès en aprendre a fer cançons de rap, curtmetratges, vídeos per a videojocs, etc. El grup setmanalment aprendrà amb la pràctica a enregistrar so i introduir-se en el les tècniques del doblatge, la locució, la interpretació, la producció, realització i edició de projectes audiovisuals, dels quals se'ls farà un acompanyament perquè coneguin les eines i els procediments per realitzar les peces sonores i musicals, visuals i així com poder visibilitzar iniciatives creatives al barri.