Comença el: dijous 08.05.2025 de 12:30 a 14:00 Acaba: dijous 26.06.2025 de 12:30 a 14:00
On es fa:
La Vall de Cardós
Informació pràctica
Places: 8 Ús de les tic: Sí Temàtica: Aprenentatge
Objectiu de l'activitat
Fomentar el coneixement i la valoració de les plantes medicinals tradicionals a través de la recerca, documentació i creació de materials informatius.
Desenvolupar competències digitals bàsiques i creatives, utilitzant eines d'identificació de plantes, recerca en línia i disseny gràfic.
Promoure la transmissió de la saviesa ancestral mitjançant l'ús de tecnologies digitals accessibles i la creació de materials de difusió (fitxes i targetes imprimibles).
Afavorir la cohesió social i l'intercanvi intergeneracional, impulsant la participació activa, el treball cooperatiu i el reconeixement de sabers populars.
Millorar la capacitat de comunicació escrita i visual a través de la creació de continguts clars, atractius i adaptats per a la seva difusió en formats físics i digitals.
Metodologia, continguts i recursos utilitzats
La metodologia serà vivencial i pràctica, basada en l’elecció personal d’una planta per part de cada participant i la creació progressiva d’una fitxa informativa. Es combinarà el treball individual amb espais de treball en grup per fomentar l’intercanvi d’experiències. Es plantejaran sortides a l’entorn natural i bé recerques digitals. L’aprenentatge de l’ús d’eines digitals serà pràctic i guiat, amb un acompanyament continu que permetrà avançar al ritme de cada persona, amb l’objectiu de crear materials visuals que recullin tant la informació de la planta com la seva aplicació pràctica.
Continguts
Els continguts del taller giraran al voltant de la identificació de plantes medicinals i els seus usos tradicionals, la preparació de remeis naturals com infusions o olis, la cerca d’informació fiable a internet i l’ús d’aplicacions mòbils per reconèixer espècies vegetals. També s’abordarà breument el disseny gràfic bàsic per crear fitxes visuals i targetes, utilitzant eines digitals accessibles.
Recursos utilitzats
S’utilitzaran aplicacions de reconeixement de plantes com PlantSnap, PictureThis o iNaturalist, així com pàgines web especialitzades per a la cerca d’informació. Per a la creació i disseny de les fitxes es farà servir Canva. També es disposarà de plantilles, tutorials i guies d’ús, i es fomentarà l’ús de mòbils o tauletes amb accés a internet per facilitar totes les tasques de documentació i creació.