La Xarxa Òmnia ha aparegut, aquesta setmana, a una de les informacions de caire social que ha elaborat el rotatiu català El Periódico. Els punts Òmnia Gaó Kaló (Barcelona), Associació Cultural Gitana de Viladecans (Viladecans), Centre Cultural Gitano de La Mina (Sant Adrià de Besòs) i Associació Futur (Lleida), centres que tenen més presència del col·lectiu de gitanos entre els seus usuaris, han estat notícia per la seva tasca social a favor de la inclusió d’aquest col·lectiu minoritari en la societat i a favor de l’ús de les noves tecnologies.
El reportatge Gitanes digitals (El Periódico, 12-10-2015), de Carmen Jané, ha subratllat l’ús de la xarxa Internet i de les noves tecnologies com a eines que afavoreixen la reivindicació de col·lectius en risc d’exclusió social, com és el cas de les dones gitanes, i ha posat en relleu el projecte Voces gitanas,una ràdio que ha permès a dones gitanes donar-se a conèixer i reivindicar la seva identitat.
Sobre la tasca dels punts Òmnia en aquest reportatge, l’autora destaca l’ús de les noves tecnologies i dels ordinadors del col·lectiu de gitanos com una eina per a la inclusió laboral i per no caure en l’analfabetisme digital: “Els gitanos fan servir Internet i les noves tecnologies igual que els altres: hi ha gent que sap usar Youtube, Skype i Whatsapp, però que no és capaç de demanar una cita al metge o relacionar-se amb l'Administració” assenyala Perona [dinamitzadora social de la Mina i presidenta de Voces gitanas], que insisteix que es formin digitalment.
Entre altres objectius, l’ús de les noves tecnologies entre aquest col·lectiu també afavoreix la lluita contra el racisme i l’exclusió per motius ètnics, i promou una formació per a joves més enllà de l’acadèmica, que té en compte la creació de guions radiofònics, la documentació i altres habilitats comunicatives: “[...] Aquí han après a crear un guió, documentar-se, fer preguntes, explicar[coses], fer servir l'ordinador i Internet, perdre-hi la por i sentir-se orgulloses de ser gitanes”, resumeix Paqui Perona, “Volem treure'ns de sobre etiquetes que portem des de fa segles i visibilitzar la diferència gitana perquè acabem veient-nos en el mirall distorsionat en què ens miren els altres”, afegeix.
La fita, però, per als majors de 50 anys que acudeixen als punts Òmnia és clara: superar temors i vèncer la coneguda fractura digital. “La majoria té telèfon mòbil però no ordinador. Que s'acostin a la tecnologia i que els passi la por, sobretot a les de més de 50 anys” conclou Jané al reportatge.