Taller jove d'igualtat entre nois i noies al Punt Òmnia la Balconada, a Manresa

27/11/2015 | 12:11
Carme Batista i els joves, al taller del Punt Òmnia de la Balconada.

El Punt Òmnia de la Balconada, a Manresa, ha dut a terme aquest passat 26 de novembre el taller xerrada: Existeix la igualtat entre nois i noies? La sessió anava adreçada als joves del barri de la Balconada per discutir sobre la igualtat de gènere en la societat actual.

El taller ha comptat amb la participació de Carme Batista, tècnica del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament de Manresa, i ha reunit onze joves d'entre 11 i 16 anys.

Quin sexe conté la paraula eminència? En qui pensem quan la diem? Carme Batista ha introduït a la xerrada els tòpics sexistes que la societat actual encara arrossega a l'imaginari col·lectiu avui en dia, basats a atorgar tot allò referent al coneixement i l'estudi a allò masculí, mentre que allò femení s'associa a les emocions i la sensibilitat.

Posteriorment, Batista ha iniciat un exercici pràctic en el qual ha mostrat una fotografia d'un infant mongol de 5 anys pentinat amb dues cues, i els joves assistents han hagut de fer esment de totes les característiques que creien que tenia aquest infant.

A través de l'observació dels propis prejudicis, els joves han pogut comprovar que ells mateixos tenen molt establerts i definits quins són els atributs femenins i masculins que han de seguir les persones. Seguint aquest fil de debat, Batista ha explicat quina és la diferència entre sexe i gènere, i ha deixat clar que el gènere és una qüestió social perquè està determinat per tot allò que la societat marca sobre com han de ser i s'han de comportar les persones segons el seu sexe.

Per donar una explicació sobre l'origen del sexisme i el masclisme en la societat actual catalana, Batista ha fet esment del règim franquista implantat a la força a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol des de finals de la Guerra Civil espanyola i fins a finals de 1970. Batista ha recordat que durant aquesta època les dones tenien una consideració legal equiparable a la d'una persona amb discapacitat psíquica, i ha llegit un fragment dels continguts d'una assignatura que s'impartia a les aules durant el règim del dictador Francisco Franco, titulat Como ser una buena mujer.

Finalment, Batista ha fet esment d'alguns rols, valors i atributs que la societat considera com a masculins i femenins, i ha conclòs que tots aquests valors són apresos i que no n'hi ha cap que sigui propi.

Podeu veure una galeria d'imatges del taller:

Taller d'igualtat de gènere

gènere
violència masclista
Dia Internacional contra la Violència de Gènere