El govern de la Generalitat de Catalunya ha destinat 2.489.755 euros milions d’euros durant el curs 2014-2015 al desenvolupament del Programa Òmnia, que té com a finalitat donar resposta a la necessitat creixent d’universalitzar l’accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per ajudar a la integració i la inserció sociolaboral en el territori a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària.
37.518 persones s’han pogut beneficiar d’aquest Programa gràcies al treball en xarxa amb 83 entitats del Tercer Sector Social i 24 ens locals d’arreu de Catalunya. Òmnia ha dut a terme 1.504 activitats d’inserció sociolaboral, de les quals 708 estan dedicades a promoure l’ocupabilitat per facilitar la incorporació al món del treball a persones en situació de vulnerabilitat. Aquest Programa i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) també han col·laborat en l’organització de 61 cursos d’ocupabilitat que han beneficiat 488 persones aturades.
Òmnia és un programa d’intervenció social que utilitza les eines TIC com a instrument. Cerca millorar i afavorir la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat, tant individualment com col·lectivament. Es tracta d’un programa preventiu i socioeducatiu que, des de la perspectiva de l’acció comunitària, té com a finalitat afavorir l’autonomia de les persones mitjançant l’ús de les TIC.
Òmnia va néixer l’any 1999 amb una implementació inicial de 43 punts arreu del territori i actualment compta amb 117 Punts Òmnia a tot Catalunya: 76 a la demarcació de Barcelona, 15 al Camp de Tarragona, 13 a les comarques gironines, 10 a la demarcació de Lleida i 3 a les Terres de l’Ebre. La majoria estan gestionats per entitats (83), tot i que també n’hi ha de dinamitzats per ens locals (24) i la resta pel Departament de Justícia, ja que es troben ubicats en centres penintenciaris (10).
Entre d’altres objectius, el Programa Òmnia dinamitza les diferents associacions de barri perquè accedeixin a la societat de la informació, millorin les seves actuacions i participin en la prevenció i la lluita contra l’exclusió social. També impulsa l’acció coordinada entre el món associatiu, la ciutadania, les entitats sense ànim de lucre, l’acció institucional i el personal voluntari o col·laborador per sumar esforços en cada territori. Els principals eixos de treball del programa són l’aprenentatge, l’ocupabilitat i l’acció comunitària.
Podeu consultar l'informe de seguiment del programa Òmnia per al curs 2014-2015 aquí: