Coincidint amb el mes europeu de la ciberseguretat (en la què hi participa l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya), el Punt Òmnia Riera Bonet de Molins de Rei ha programat el taller Possibilitats d’Internet i TIC segura, una activitat que ha tingut una molt bona acollida per part de les persones participants.
Aquest taller esta pensat per a usuaris que volen conèixer i aprofundir en les possibilitats que ofereix la xarxa internet, i que també volen aprendre a integrar aquests coneixements en les vides diàries de manera segura i eficient. Possibilitats d’Internet i TIC segura, al mateix temps, també s'ha creat amb la voluntat que els participants prenguin consciència i es qüestionin aspectes que tenen a veure amb la privacitat a la xarxa, un concepte associat a hàbits i costums de navegació web, a l'empremta digital i, també, a les precaucions i els recursos a usar en cas de trobar-nos en situacions compromeses.
El grup de persones que participen en el taller, poc a poc i a mida que han atès més i més sessions, han estat conscients dels aspectes més rellevants de les TIC (més enllà de fer-hi un ús bàsic) i els dispositius amb els quals ens connectem a les xarxes. Amb tot, el taller ha permès que els usuaris siguin conscients dels fenòmens que suceeixen quan naveguem per internet, com l’ús de les nostres dades per part de tercers, l’empremta digital, les xarxes socials, els arxius que pengem a la xarxa, les compres online, les hores que deixem connectat el nostre dispositiu mòbil, el coneixement de les lleis que ens poden protegir --o que ho haurien de fer en tots els aspectes relacionats amb la nostra identitat digital-- com també conèixer on poder adreçar-nos en cas de trobar-nos en una situació de vulnerabilitat davant els altres.
El taller Possibilitats d’Internet i TIC segura consta de diferents sessions informatives i formatives sobre qüestions relatives a les bones pràctiques a l’hora de utilitzar les TIC ja sigui amb ordinadors o dispositius mòbils amb diferents explicacions portades a terme per la persona dinamitzadora del Punt Òmnia. Al taller també hi tenen cabuda diferents pràctiques amb eines TIC, taules rodones (on es posen en comú informacions, coneixements o inquietuds, com també, coneixements adquirits) i visualitzacions de diferents documentals, com per exemple Aprende como navegar seguro por internet y evitar ser hackeado.
Aquesta activitat sobre seguretat a la xarxa compta també amb la presència de testimonis d’un grup d’aprenentatge del Punt Òmnia Riera Bonet que expliquen les seves malaurades experiències puntuals amb les TIC --com són les víctimes d'estafes online-- per tal que els participants puguin aprendre a estar previnguts en cas que els hi passi el mateix.