Marc Rodas: "Amb les exigències tecnològiques actuals, és fonamental que la ciutadania conegui Òmnia"

16/10/2024 | 13:10
Marc Rodas: "Amb les exigències tecnològiques actuals, és fonamental que la ciutadania conegui Òmnia"

Continuem amb el cicle d'entrevistes en motiu dels 25 anys del programa Òmnia. Aquesta setmana sentim la veu del Marc Rodas, dinamitzador del Punt Òmnia Marianao, a Sant Boi de Llobregat. El Marc va arribar a la Xarxa Òmnia al 2019, un any abans de la pandèmia de la covid19, el que li ha permès reconfigurar i repensar l'oferta formativa del punt que dinamitza.

Com vas arribar al programa?

Quan vaig arribar a Òmnia ja estava familiaritzat amb el projecte i hi havia col·laborat en alguna ocasió, ja que treballava com a educador en un PFI d'informàtica a la mateixa entitat. En el moment que va sorgir l'oportunitat, vaig decidir presentar-m'hi.

Què representa Òmnia en la teva trajectòria professional i personal?

Per mi, Òmnia ha estat un repte diferent dins de la meva trajectòria professional i personal. Fins llavors, havia treballat principalment amb joves en risc d'exclusió social, desmotivats i amb problemes de salut mental. A Òmnia em vaig trobar davant una realitat molt diversa. A l'entitat on treballo hi ha molts projectes i perfils de participants diferents, cosa que m'ha obligat a adaptar el meu enfocament en cada classe, perquè no sempre puc actuar de la mateixa manera.

A més, en aquest projecte, el volum de participants és molt més gran i no sempre disposo d'un curs estructurat per connectar amb les persones. Malgrat això, la meva prioritat sempre han estat les persones, i he buscat contínuament innovar i oferir experiències noves que responguin a les seves necessitats. En l'àmbit personal i professional, Òmnia ha estat una experiència molt enriquidora que m'ha permès créixer i adaptar-me a nous reptes.

Com han canviat les necessitats de les persones participants des de la teva arribada al programa?

Des de la meva arribada al programa, una de les primeres accions que vam decidir impulsar va ser la millora de l’oferta formativa. Inicialment, les formacions es feien trimestralment, però per arribar a un públic més ampli vam optar per oferir-les cada sis setmanes, organitzades per nivells i seguint un itinerari progressiu d’aprenentatge. Aquesta reorganització ens va permetre adaptar millor el procés d'aprenentatge a les necessitats individuals de cada participant. Al principi, la majoria de participants eren homes, la qual cosa va suposar un repte per a nosaltres. Actualment, el 61% de les persones participants són dones.

A més dels projectes oberts a tota la ciutadania, treballem amb diversos col·lectius dins la nostra entitat, tots ells amb dificultats per mantenir-se al dia amb la digitalització de la societat. Hem posat un èmfasi especial en la importància dels dispositius mòbils i eines bàsiques. També vam identificar la necessitat de crear espais on les persones poguessin compartir experiències i sentir-se part d’una comunitat. Crec fermament que tothom necessita sentir-se part d’alguna cosa. Així van néixer els projectes comunitaris, on qualsevol participant d’Òmnia pot involucrar-se. Per exemple, tenim el Taller TIC, on reparem ordinadors que després donem a escoles, entitats o persones necessitades, o el projecte Reconnecta, dedicat a la reparació d’electrodomèstics.

També comptem amb el Taller de costura, on no només es cus, sinó que també gravem vídeos, editem fotos i les compartim a les xarxes socials, i el Canal Cuina, que es dedica a compartir receptes.

Tot això ho hem fet amb l'objectiu de prioritzar el benestar de les persones, fomentant les relacions i creant un espai inclusiu, sense etiquetar ningú per la seva situació personal, ja sigui en relació amb la salut mental, les addiccions o qualsevol altre aspecte. Aquest enfocament ha fet que el projecte sigui tan inclusiu com sigui possible!

Aquest ritme de digitalització també fa que les persones dinamitzadores hàgiu de tenir una formació i actualització constants. Com has viscut tu aquests canvis?

Des de la pandèmia, el ritme de digitalització s'ha accelerat en molts àmbits, i això ha fet que la nostra formació i actualització encara siguin més constants. És fonamental estar al dia per poder oferir continguts útils i atractius per als participants. Els canvis tecnològics avancen molt ràpidament, i com a dinamitzador, he viscut aquest procés com un desafiament, però també com una oportunitat per continuar creixent professionalment. És important estar sempre en evolució, adaptant-nos a les noves eines i recursos digitals; així com podem donar resposta a les necessitats canviants de les persones que venen a l´Òmnia.

Quins reptes afronta la Xarxa Òmnia de cara als pròxims anys?

Crec que un dels principals objectius de la Xarxa Òmnia per als anys vinents és continuar desenvolupant projectes comunitaris i participatius per a la ciutadania, així com continuar oferint una digitalització bàsica i una programació atractiva. El material nou d'aquest any ens ajudarà molt!

Un repte important serà aconseguir donar més visibilitat a la nostra tasca, ja que encara hi ha molta gent que desconeix aquest recurs. Amb les exigències tecnològiques actuals, és fonamental que la ciutadania conegui Òmnia i els serveis que oferim.

Quin moment o record especial destacaries de la teva trajectòria a Òmnia?

Tinc molts records especials, però n’hi ha un que m’agradaria destacar: l’arribada de la Patricia al projecte. Era una noia jove, molt reservada, que no parlava gaire i no es relacionava gaire amb la gent. Però tenia un gran interès per millorar les seves competències en les noves tecnologies. Va estar un temps com a participant, realitzant diverses formacions, i va millorar molt en aquest àmbit. Però el més destacable no va ser només el seu creixement en les competències tecnològiques, sinó en les socials. Avui dia, està fent voluntariat, estem en la recerca d'una feina i em sento molt orgullós d’ella i de la seva evolució.

Quin missatge vols traslladar a la família Òmnia (participants, entitats gestores, dines...) en aquest aniversari?

En aquest aniversari, m’agradaria transmetre que és un orgull poder influir de manera positiva en la vida dels participants d'Òmnia. Hem de sentir-nos molt orgullosos d'això, ja que la nostra tasca va més enllà d'ensenyar a utilitzar les tecnologies. No és una feina fàcil, acompanyem a les persones en el seu procés de creixement personal i comunitari. Cada petit avenç és un gran èxit i el compromís de tots els que formem part de la família d'Òmnia fa que aquest projecte sigui tan especial.

#25AnysÒmnia