
Aquest juliol, la Xarxa Òmnia ha tancat el seu cicle d’activitats d’estiu posant el focus en les bones pràctiques que impulsen la sostenibilitat digital des de la proximitat i el treball comunitari. Tant la segona sessió — protagonitzada per les entitats gestores— com la tercera —centrada en iniciatives dels punts Òmnia— han permès compartir experiències, reptes i reflexions que aposten per un ús més crític, circular i responsable de la tecnologia.
Sessió 2: Entitats gestores que fan créixer la sostenibilitatEl divendres 11 de juliol es va dur a terme la segona sessió de l’Estiu a l’Òmnia, protagonitzada per les entitats gestores. La trobada va reunir tres propostes que aborden la sostenibilitat des de la transformació social, l’educació crítica i la reparació comunitària.
Colectic, que gestiona el Punt Òmnia del Raval i també el Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica de Barcelona, va obrir la jornada amb una mirada global sobre la petjada digital i la necessitat de caminar cap a una intel·ligència artificial més sostenible. A través de la veu de Mar Escarrabill, es va fer èmfasi en la importància de comprendre l’impacte ambiental i polític de la tecnologia, mostrant iniciatives de mapeig crític, com les cartografies digitals o els efectes dels centres de dades a territoris com Aragó. També es van exposar alternatives que aposten per sobiranies tecnològiques i projectes low-tech.
Tot seguit, Andròmines va presentar el projecte Generació Reset, amb la Núria Sau com a ponent. Aquesta iniciativa educativa i ambiental treballa amb alumnat de 2n cicle d’ESO per allargar la vida útil dels mòbils i fomentar una economia circular familiar. A través de la metodologia de l’Aprenentatge Servei, s’ofereixen tallers de reparació i accions de sensibilització, arribant a milers de participants i vinculant-se al currículum escolar.
Finalment, la Fundació Marianao va compartir el projecte Re-connecta, un espai de formació i reparació que combina acció comunitària i sostenibilitat digital. Judit Blanco va explicar com el Punt Òmnia de Sant Boi treballa la reutilització d’equips, en col·laboració amb l’Ajuntament, i crea tallers setmanals de reparació. Malgrat les limitacions d’espai i la dificultat de mesurar l’impacte ambiental amb precisió, l’experiència ha tingut un gran valor formatiu i social.
Sessió 3: Bones pràctiques per reconnectar amb la tecnologia sostenibleLa tercera i última sessió de l’Estiu a l’Òmnia, celebrada el 18 de juliol de manera en línia, va donar veu a dinamitzadores i dinamitzadors que, des dels seus punts Òmnia, treballen per transformar la relació amb la tecnologia des de la proximitat i la creativitat.
Des del Punt Òmnia Akwaba, al barri de la Torrassa (L’Hospitalet de Llobregat), la Yolanda Carmona va presentar el projecte ReConnectant, una iniciativa que recupera dispositius electrònics en desús per recondicionar-los i fer-ne un nou ús dins la comunitat. L’activitat inclou inventari, reparació, sorteig i seguiment dels dispositius, i ha generat un fort vincle comunitari i un espai d’intercanvi sostingut pel boca-orella. Entre els seus reptes hi ha la logística i la gestió d’expectatives, però els resultats han estat molt positius i el projecte es planteja amb continuïtat i capacitat de replicar-se.
Des del Punt Òmnia Casal Cívic Tarragona - Campclar - AV Campclar (Tarragona), en Blas Macías va mostrar com amb materials reciclats, Makey Makey i molta imaginació, han creat comandaments de joc personalitzats per videojocs com el DDR o el Guitar Hero. L’activitat, nascuda d’un co-working entre diversos punts, ha servit per apropar la robòtica i la programació a infants, joves i persones amb diversitat funcional. A més de fomentar la creativitat i l’autonomia, ha obert la porta a nous projectes col·laboratius entre punts Òmnia del territori.
Per tancar, des del Punt Òmnia gòTIC Ajuntament de Tàrrega, el Ramon Oromí va compartir una mirada més conceptual amb Connexions sostenibles, un projecte que integra consciència digital, autonomia i vincle amb el territori. Amb activitats com els #gòTICchallenges, col·laboracions amb ràdio local o exploracions de la natura amb eines digitals, el projecte connecta tecnologia i comunitat. La proposta aposta per una cultura digital crítica, saludable i arrelada al territori, generant sinergies amb entitats ambientals, culturals i educatives de la zona.
Amb aquestes dues darreres sessions, l’Estiu a l’Òmnia 2025 ha tancat un cicle compromès amb una tecnologia que cuida el planeta i a les persones. Des dels punts Òmnia i les seves entitats gestores, es demostra que la sostenibilitat digital no és només una tendència, sinó una necessitat i una oportunitat per reforçar comunitats, repensar usos i construir alternatives.