
Aquest estiu, el Punt Òmnia Balaguer - Eixample ha dut a terme tres edicions del programa CodiCrack, una proposta educativa adreçada a infants i joves amb l’objectiu de reforçar les competències digitals bàsiques i fomentar un ús crític, segur i responsable de la tecnologia.
El contingut del programa ha posat especial èmfasi en aspectes com la seguretat a Internet, la privacitat digital, la gestió de la identitat online, la netiqueta i la prevenció del ciberassetjament. A més, per fer les sessions més dinàmiques i reduir l’ús excessiu de pantalles, s’han incorporat activitats complementàries com la robòtica educativa, la programació bàsica i jocs cooperatius, que han afavorit el treball en equip i l’aprenentatge actiu.
Tallers per franges d’edat
-
Juny – Joves de 14 a 18 anys:
El cicle es va iniciar a principis de juny amb un grup de 19 joves, dividits en dues franges horàries (14 al matí i 5 a la tarda). Durant les sessions, es van treballar els continguts essencials del CodiCrack, complementats amb muntatge de robots i activitats de programació, per incentivar l’interès per la tecnologia des d’un vessant lúdic. -
1a quinzena de juliol – Infants de 9 a 11 anys:
Durant dues setmanes, 14 infants van participar en un taller matinal de 3 hores diàries. Van completar totes les missions de la plataforma Codi i van reforçar l’aprenentatge amb jocs de taula i tradicionals, sessions de Just Dance i dinàmiques de grup centrades en valors com la cooperació, el respecte i la comunicació. -
2a quinzena de juliol – Adolescents de 12 a 15 anys:
Actualment, un grup de 16 adolescents està finalitzant el taller d’estiu, amb 3 joves en llista d’espera, fet que demostra l’interès que ha generat la proposta. A més de les missions del programa, s’estan treballant habilitats com el treball col·laboratiu, l’ús creatiu d’eines com Canva i l’educació digital crítica. Les sessions es combinen amb robòtica, jocs de taula i activitats esportives per oferir una experiència equilibrada i participativa.
Gran acollida i impacte positiu
La valoració general de l’equip dinamitzador és molt positiva. L’alta participació, el bon ambient als grups i la implicació de les famílies han estat claus per a l’èxit de la proposta. Tant infants com joves han après, s’han divertit i han compartit experiències enriquidores que els acompanyaran més enllà de l’estiu.
El programa CodiCrack ha tornat a demostrar que l’educació digital comunitària és una eina potent per empoderar noves generacions i fomentar una relació saludable amb la tecnologia.