Treballant la segona R amb les TIC

Collage de l'activitat Segona R

Els nens i les nenes de la Fundació Social del Raval han descobert recentment la segona R. Sí, sí, aquella que ens parla de la reutilització, i que de fet és més important que el reciclatge (tercera R).

Per això des del Punt Òmnia Espai Tecnològic (Casal dels Infants del Raval) vam dur a terme una divertida sessió de descoberta en la qual els protagonistes van haver de classificar paraules talment com si fossin objectes reals, dins uns contenidors imaginaris. Més tard, davant la impossibilitat de col·locar correctament cada element, van aparèixer nous contenidors, molts desconeguts per ells, havien d’endreçar de nou tots els objectes, molts dels quals estaven al rebuig. De fet, vam observar que, quan una cosa no sabien on situar-la, generalment anava al rebuig o a la deixalleria (paraula que havia aparegut més tard). Dubtes, interrogants, reflexions i moltes rialles van permetre als nens endreçar els batibull d’objectes. Bé, tots, tots no, ja que n’hi havia un que no encaixava enlloc, primer va estar al rebuig, més tard a la deixalleria i finalment va acabar al contenidor d’orgànica, ja que ben mirat són una pila d’ossos i carn.

Aquesta es la reflexió a la qual van arribar els nois i noies de 7 anys de la Fundació, quan van haver de decidir a on posarien una persona.

Sabem que la donació d’òrgans, poca cosa té a veure amb les tres R, però no està de més que puguin aprendre coses noves sobre la vida. Descobrim que es poden donar òrgans en vida com (la sang) i altres un cop morts (com els ronyons). No us sembla?

A continuació, vam fer el taller per construir un cub on posar els llapis de colors, els bolígrafs o retoladors de casa fent servir disquets antics de 3 ½,  que prèviament havíem pintat amb esprais, els nens i nenes van fer servir brides per lligar entre si tots els disquets, creant el seu propi cub amb material reutilitzat.

taller
entitats
infància
reciclatge
acTIC
mediambient
reutilització