Benestar Social i Família posa en marxa un nou Punt Òmnia a la ciutat de Lleida

05/10/2012 | 14:10
imatge

La directora general d'Acció Cívica i Comunitària ha inaugurat aquest divendres el nou Punt Òmnia Futur al barri de la Mariola.

La directora general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, Violant Cervera, ha inaugurat avui a Lleida un nou Punt Òmnia. Situat al barri de la Mariola, el Punt Òmnia està gestionat per l’associació Futur, que treballa especialment amb el poble gitano.
 
Un punt Òmnia és un servei d’accés a les noves tecnologies obert a tothom i, de manera específica, als col·lectius de persones en risc d’exclusió. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les TIC i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.
 
Durant l’acte inaugural, Violant Cervera ha destacat que “amb l’aportació de l’experiència de l’associació Futur en la mediació i ajuda als col·lectius que més ho necessiten, la posada en marxa d’aquest nou Punt Òmnia suposarà una millora important pel territori i la comunitat”.
 
Actualment, Lleida disposa de tres punts Òmnia més: el Punt Òmnia AV Blocs Joan Carles, el del Centre Històric de Lleida i el Punt Òmnia AV Pius XII-Germanor. “A través de tots aquests centres, podem garantir que a la ciutat de Lleida durant aquest any 2012 es podrà donar servei a la ciutadania a través de programes de desenvolupament comunitari, d’inserció social, de suport a col·lectius, i d’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació”, ha dit la directora general d’Acció Cívica i Comunitària.
 
Fins el mes de setembre s’han realitzat als punts Òmnia de la ciutat de Lleida més de 90 activitats on han participat més de 700 persones. Al finalitzar aquest any, es preveu s’hagin realitzat unes 150 activitats i que més de 1.000 persones hagin passat per aquests equipaments.
 
A la demarcació de Lleida hi ha 11 punts Òmnia repartits entre les poblacions de Lleida ciutat, Cervera, Tàrrega, la Seu d’Urgell, Les, Isona i Conca Dellà i Solsona.
 
Arreu de Catalunya hi ha 120 punts, 78 gestionats per entitats del territori, 31 per ens locals i 11 ubicats a centres penitenciaris. L’any passat els punts Òmnia van tenir 36.000 usuaris i es van desenvolupar més de 4.000 activitats. Durant el primer semestre de l’any 2012, ja hi ha hagut 20.000 usuaris i s’han realitzat 2.016 activitats.
 
Nova línia d’inserció social
Dins del programa Òmnia, enguany s’ha endegat una nova línia d’inserció social amb la voluntat de capacitar les persones i desenvolupar les seves competències digitals per permetre afrontar el seu futur laboral en millors condicions i evitar l’exclusió social .
 
Dins aquesta línia es treballen els àmbits següents: orientació professional, participació comunitària, legislació i tràmits administratius, emprenedoria i món del treball. La xarxa Òmnia també ha posat a disposició de tots el punts un ventall de més de 100 activitats relacionades amb aquesta nova línia. 
 
Segons ha explicat la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, “aquesta aposta respon a la voluntat ferma del Departament de Benestar Social i Família d’ajudar a millorar les capacitats personals i el perfil d’ocupabilitat de les usuàries i els usuaris dels punts Òmnia. Perquè facilitar les possibilitats d’accedir al mercat laboral és una manera de lluitar contra el risc d’exclusió social”.

inauguració
comunitat