Presentació de Mireia Mireia Mata i Solsona, Directora dels Serveis Territorials a Girona, destaca la importància de l'avaluació transversal de programes per a la creació d'aquesta formació, al voltant d'una taula durant l'avaluació van trobar la necessitat de treballar transversalment els programes i també amb la tecnologia, de manera que s'identifiquin els punts forts i febles de cada programa i crear així una xarxa de treball social, adaptat al territori.
Viviana Viviana Guillén de la Universitat de l'Habana, fa una anàlisi dels diversos models existents actualment de convivència amb població immigrada. Després parla sobre la diversitat, tant de la ciutadania com de la pobresa i la marginalitat. Aquesta diversitat de la la ciutadania fa necessari un paradigma nou d'intervenció per part dels serveis socials (identitat múltiple, actuació sobre nous eixos: gènere, classe, ètnia, orientació sexual, edat, etc...).
En la ponència d'avui, (i en referència als recents conflictes interculturals a Salt) ha fet especial èmfasi en el treball amb la multiculturalitat, la necessitat de treballar amb persones atenent al col·lectiu al qual pertanyen però també tenint en compte que es tracta d'individus amb característiques pròpies. Els quatre programes han de ser capaços de transmetre a la societat que la multiculturalitat és una realitat que hem d'assumir i acceptar, la mobilitat de persones dins el context de globalització és un fet al qual no podem donar l'esquena, i hauríem d'ajudar a les persones nouvingudes a utilitzar els recursos de què disposa cada territori perquè aportin el millor de cadascú a la societat en què viuen.
Després de la ponència s'ha obert el torn de debat, en què s'han tractat temes com ara la utilització del burka, el respecte a les tradicions de cadascú i en conflicte que això suposa en alguns contextes, el dol de l'immigrant i la necessitat de promoure l'empoderament de les persones immigrants.