
Cada 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano, una jornada per recordar el Primer Congrés Mundial Romaní/Gitano, celebrat a Londres el 1971, on es van adoptar la bandera i l’himne gitano com a símbols d’identitat col·lectiva. Aquesta efemèride és una oportunitat per reivindicar la història, la memòria i els drets del poble gitano arreu del món, i també per fer visible la seva aportació a la societat.
A la Xarxa Òmnia, quatre punts treballen estretament amb la comunitat gitana, en projectes de formació, acompanyament digital i empoderament col·lectiu. Tots quatre són espais de referència per a moltes famílies i joves, on la tecnologia és una eina al servei de la inclusió, la cultura i la participació.
Punt Òmnia PES La Mina (Barcelona) Amb més de 25 anys d’història (va iniciar-se l’any 1999), és un dels projectes més veterans de la Xarxa Òmnia. Gestionat per Salesians Sant Jordi, ofereix robòtica educativa, reforç escolar, formació digital i orientació laboral.
Punt Òmnia Associació Futur (Lleida) A Lleida, l’Òmnia Futur és gestionat per l’Associació d’Acció Social i Promoció Juvenil Futur des de 2012. A més de l’acompanyament digital i la formació, destaca pel seu taller de “Cultura i llengua gitana”, que aprofundeix en l’origen i la història del poble gitano, així com en la llengua romaní. Un espai on la cultura gitana es valora, s’estudia i es comparteix.
Punt Òmnia Gaó Kaló (Gràcia, Barcelona) Actiu des del 2007 i gestionat per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), aquest punt Òmnia es troba al cor del barri de Gràcia, on la presència de famílies gitanes es remunta al segle XVIII. Ofereixen tallers d’alfabetització digital, tràmits en línia, idiomes i activitats obertes a tota la ciutadania amb una mirada comunitària i inclusiva.
Punt Òmnia Centre Cultural Gitano de La Mina (Barcelona) Aquest espai, també en funcionament des del 2007, s’ha consolidat com un puntal per a la comunitat gitana de La Mina, amb activitats de formació, orientació laboral i suport digital. Treballen per fomentar l’educació en valors i la participació activa, i col·laboren amb altres agents del territori, com la Fundació CHM Salut Mental.
Aquest 8 d’abril de 2025, des de la Xarxa Òmnia reivindiquem una tecnologia inclusiva i arrelada als territoris, i reconeixem la contribució imprescindible del poble gitano a la nostra societat. Amb els punts Òmnia com a espais d’oportunitat i reconeixement, continuem treballant perquè la igualtat sigui una realitat.