8 d'abril: Dia Internacional del Poble Gitano a la Xarxa Òmnia

08/04/2024 | 09:04
8 d'abril: Dia Internacional del Poble Gitano a la Xarxa Òmnia

Cada 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano, una data que recorda el Primer Congrés Mundial romaní/gitano que es va celebrar a Londres el 8 d’abril de 1971 i en el que va instaurar la bandera i l’himne gitano. És, doncs, una efemèride en què es reivindica la història i la memòria del Poble Gitano arreu del món.

A la Xarxa Òmnia hi ha quatre punts Òmnia gestionats o que s’adrecen a la comunitat gitana. Els vols conèixer?

Punt Òmnia Gaó Kaló

El punt Òmnia Gaó Kaló, al barri barceloní de Gràcia des de l’any 2007, està gestionat per la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC). L'existència de famílies gitanes a Gràcia està acreditada des de finals del segle XVIII.

Des de l’Òmnia Gaó Kaló desenvolupen activitats formatives i comunitàries adreçades a la comunitat gitana del barri però també obertes a tota la ciutadania. Entre elles, hi ha tallers d’alfabetització digital, de tràmits online o classes de francès, entre d’altres.

Punt Òmnia Centre Cultural Gitano de La Mina

Un altre dels espais referents per a la comunitat gitana és el Punt Òmnia Centre Cultural Gitano de La Mina, al barri de La Mina de Barcelona. També des del 2007 ofereix formació, suport, assessorament i fomentar l'educació en valors i la participació comunitària. Programen tallers i activitats d’alfabetització digital i recerca de feina; i col·laboren amb altres organitzacions del territori, com ara la Fundació CHM Salut Mental.

Punt Òmnia PES La Mina

També al barri de La Mina, trobem el punt Òmnia PES La Mina, gestionat Salesians Sant Jordi i en marxa des del 1999, any del naixement de la Xarxa Òmnia.

Es tracta de tota una institució referent al seu territori, on ofereixen activitats de robòtica educativa, informàtica bàsica, recerca de feina o creació digital. També ofereixen un espai de reforç escolar.

De cara a la commemoració del 8 d’abril, han treballat de forma conjunta i transversal, amb l’impuls del pebMina, un seguit d’activitats durant tot el dia. Són propostes per a totes les edats que van des de les més festives, a les esportives, o d’acompanyament a les tradicionals i històriques com és la cerimònia al riu Besòs.

Punt Òmnia Associació Futur

Fora de la ciutat de Barcelona, a Lleida, trobem el Punt Òmnia Associació Futur, creat el 2012 i gestionat per l’Associació d’Acció social i promoció juvenil “ Futur”.

En el seu cas, ofereixen diverses activitats de formació tecnològica, recerca de feina i suport en tràmits en línia. A més, programen una activitat de «Cultura i llengua gitana» amb un triple objectiu: comprendre l’origen i la migració històrica del poble gitano, explorar els principals esdeveniments històrics que han influït a la vida de la comunitat gitana i l’estudi de la llengua gitana (romaní).

dia internacional poble gitano