Al Punt Òmnia Gao Kaló de Barcelona traiem suc del mòbil!

18/05/2015 | 20:05
Cercar i compartir amb l'smartphone

La voluntat de treballar per al barri que acull el Punt Òmnia Gao Kaló (Gràcia, Barcelona), gestionat per la Fagic, fa que ens plantegem diàriament diferents reptes d'intervenció comunitària o d'apropament a les persones que normalment no fan ús del nostre espai.

Un cop coberta la dinamització centrada en l’alfabetització informàtica, els infants, la inserció sociolaboral i l'ajut en gestions i tràmits per internet, hem començat, de cara a aquest darrer semestre del 2015, un taller progressiu per optimitzar l'ús del telèfon intel·ligent (smartphone) per a persones que fa poc que en disposen d'un o que no en dominen les eines bàsiques. La metodologia serà íntegrament learning-by-doing, és a dir, aprendre tocant, instal·lant i desinstal·lant aplicacions per tal d'agafar confiança en l'ús del dispositiu i ser completament autònoms en acabar el procés formatiu. Més endavant, deixarem espai per als dubtes més complexos, l'aprenentatge d'apps més concretes i el treball al núvol des de Google i altres eines.

Un dels motius que ens ha impulsat a endegar el taller Traiem suc del mòbil! és l'observació directa de les necessitats de les usuàries i els usuaris que tenen una preocupació general per a la desocupació, ja que una de les característiques més importants de les persones que cerquen feina és com arribar de manera massiva i continuada a les ofertes de treball.

Les fonts convencionals que generen ofertes de treball (SOC, borses de treball, ETT i empreses de selecció, mitjans de comunicació, etc.) no són prou generatives i eficaces, per la qual cosa, a banda de tenir en compte l'autocandidatura i la xarxa de contactes, l'ús de les TIC és fonamental. Des de la Xarxa Òmnia fa molts anys que es treballa per implantar l’ús general de les tecnologies per aconseguir la màxima inserció sociolaboral de les nostres comunitats, però encara persisteix el problema de la bretxa digital en aquest sentit.

Segons l'Idescat, dades globals del 2013 manifesten que la connexió a internet a les llars del Barcelonès se situava en un 69,6%. La realitat és més descoratjadora amb les nostres famílies usuàries del barri. La majoria no disposen de connexió a les seves llars i, molt menys, de coneixements sobre aquest tema. Encara fan servir els locutoris per a casos d'emergència quan el Punt Òmnia no està disponible, i l'autonomia envers les TIC és molt baixa.

Tal com escriu Eulàlia Massana de la Universitat de Vic: "(...) identifiquem quatre dimensions pel que fa a l’accés a les TIC: la motivació per accedir-hi, l’accés material, les competències per a l’accés, i l’accés per a usos avançats o més sofisticats (Jan van Dijk, 2003). Aquesta bretxa digital és, en realitat, el resultat d’altres bretxes socials que són producte d’altres desigualtats: econòmiques, culturals, socials, polítiques, generacionals, geogràfiques, etc., i, evidentment, de gènere".


La recerca de feina per a les persones que tendeixen a l'exclusió dels coneixements TIC s'ha de fer extensiva mitjançant les eines que tinguin més a l'abast. La comoditat i la popularització dels dispositius mòbils (la mateixa estadística d'Idescat ens confirma que un 96,2% de la població del Barcelonès el 2013 disposava d'accés al mòbil, als telèfons intel·ligents –smartphones– i, seguidament, a les tauletes tàctils –tablets) fan que siguin un eix més per a la proactivitat en la inserció laboral. La majoria de les persones que empren Gao Kaló i cerquen feina potser no disposen d'ordinador a casa, però sí que tenen accés a internet a través del mòbil, així que s'ha convertit en un punt clau. Segons Xavier Ribera, formador d'Idigital, afirma que el canal mòbil per cercar feina és eficaç, directe, actiu, i ens aporta aquestes dades sobre el sector empresarial:


• El 50% dels seleccionadors usen Facebook, Twitter o Linkedin per trobar perfils per als llocs de feina.
• El 90% dels seleccionadors tenen perfil a les xarxes socials.
• El 35% dels seleccionadors de personal descarten els candidats pel que troben (o no troben) per internet.

 

Per tot això, treballarem en el taller les parts més bàsiques de la tecnologia smartphone. A més, hem fet una petita tria d'apps fàcils de trobar a les diferents tendes, gratuïtes o funcionals en la versió gratuïta, i senzilles d'emprar per a la recerca de feina activa, que us presentem a continuació per si us són d'utilitat:

 

Apps per a la recerca de feina activa:

Infojobs Card: localitza les ofertes d'Infojobs i inscriu-t’hi, i comparteix-les amb els teus contactes de l'agenda, Facebook o Twitter.

Linkedin: app molt similar a la web de Linkedin, que és un punt de trobada i generador de currículums de milers de professionals que cerquen feina.

Jobeeper: creació d'alertes d'ofertes de feina segons el perfil curricular, que arriben al mòbil. Feina internacional.

Eures: aplicació de la Xarxa Eures per buscar feina a Europa. Es pot filtrar per categoria i país.

Indeed: gran recerca a centenars de pàgines d'empreses i borses de treball de més de cinquanta països.

Jobandtalent: cercador d'ofertes de feina segons el perfil que introduïm, que a més a més permet configurar per registrar-nos automàticament a diferents webs de recerca de feina.

Opcionempleo: cercar i compartir ofertes de feina de manera massiva. Disseny lleuger i molt senzill.

Alertaempleo: permet desar paraules clau per crear alertes específiques d'ofertes de treball a mida. Notificacions directes al mòbil.
 

mòbil
borses de treball
inserció sòcio-laboral
TIC
acció comunitària
smartphone