Aprofita'm

10/12/2022 | 19:12

 

Aprofita’m és un projecte dissenyat conjuntament entre la Federació d’Entitats Calàbria 66, el Punt Òmnia de Sant Antoni, el Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Esquerra de l’Eixample (SRC-EE) i l’ONG de Veí a Veí. El malbaratament alimentari és un problema mundial i multifactorial i que inclou tota la societat. L’objectiu del projecte és visibilitzar, sensibilitzar i lluitar contra el malbaratament alimentari al barri de Sant Antoni i a altres barris amb els quals comparteix districte a través d’una aproximació circular i integral. El projecte vol involucrar a l’entorn comunitari proper aplegat a través de col·lectius diversos i, de retruc, al veïnat en general.

L’ONG De veí a Veí del barri de Sant Antoni és l’entitat encarregada de la recollida d’aliments. És una entitat social orientada a construir xarxa entre els veïns i veïnes del barri, també entre entitats i comerços. Sovint el banc d’aliments gestionat per aquesta ONG rep de manera no planificada grans quantitats de menjar fresc que ha de gestionar en un curt espai de temps per així no trencar cadenes del fred ni que el producte es pugui deteriorar. Aquests excedents serviran de base per a elaborar els menús en el taller de cuina. Els usuaris del SRC Esquerra de l’Eixample són els encarregats de fer la recollida setmanal d’aliments que proporciona l’ONG de Veí a Veí.

Els usuaris de l’SRC, educadors i voluntaris del Punt Òmnia es reuneixen amb caràcter setmanal a l’espai de cuina del Centre Cívic Urgell per rebre formació sobre cuina de reaprofitament. El resultat d’aquestes sessions formatives són menús saludables que s'entregaran a l’ONG de Veí a Veí el mateix dia que han estat cuinats. L’espai de cuina és supervisat per un cuiner formador, qui alhora vetlla perquè els menús resultants de la formació siguin equilibrats i saludables i perquè hagin estat envasats de forma correcta per a trencar la cadena del fred i no perdre les propietats organolèptiques dels aliments. Es realitzen càpsules formatives orientades a dotar les persones participants d’eines i recursos per reduir el malbaratament d’aliments en el seu dia a dia i desenvolupar la seva capacitat crítica per canviar hàbits de consum poc sostenibles.

El resultat del taller de cuina setmanal són uns 50 menús saludables que s’entreguen a l’ONG De Veí a Veí perquè arribin a veïns i veïnes en risc d’exclusió social. Són menús complets amb primer plat, segon plat i postres, entregats en envasos etiquetats amb la data de cuinat i la data de consum preferent. Les persones destinatàries no només poden ser persones sense llar sinó també persones grans amb dificultats per a cuinar o famílies que viuen en habitatges sense accés a cuina. Els participants del curs de cuina, en ser també voluntaris en l’entrega dels menús, es poden involucrar en les tasques d’atenció a les persones usuàries de l’ONG de Veí a Veí.