Fa unes setmanes poc ens imaginàvem una situació com la que estem vivint. Dissabte 14 de març el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma per tal de frenar la propagació del coronavirus SARS-CoV-2. La ciutadania està obligada a romandre a casa durant almenys 14 dies i és probable que aquest confinament s'allargui encara més.
Seguint les recomanacions de la Generalitat de Catalunya, els Punts Òmnia estan tancats durant aquest període de confinament. Per tal de seguir acompanyant els i les participants dels punts, les persones dinamitzadores estan treballant des de casa.
Mantenen el contacte amb la ciutadania a través d'Internet i els estan oferint infinitat de recursos perquè puguin continuar formant-se i gaudint de les TIC durant el seu confinament. Tant a la plana web com a les xarxes socials d'Òmnia ens farem ressò de tot el que estan creant i compartint els dinamitzadors i dinamitzadores, amb l'etiqueta #omniaacasa.
Canals d'informació oficials, la millor opció
Davant l'allau d'informacions que inunden les xarxes socials, és important fugir de les 'fake news' i centrar-se només en les fonts d'informació fidedignes. La recomanació és optar pels canals oficials dels organismes competents.
En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició de la ciutadania una plana web específica per informar sobre l'actualitat al voltant del Covid-19. Hi explica què és el coronavirus i com es transmet, especifica les mesures que s'han establert i ofereix consells per a la ciutadania.
Tant el Departament de Salut com la Generalitat compten amb un canal al servei de missatgeria Telegram. Els usuaris/àries s'hi poden afegir i així rebre les comunicacions directament en el seu telèfon mòbil. També es poden seguir els seus comptes de Twitter: @salutcat i @gencat.
Evidentment, els mitjans de comunicació tant nacionals com locals estan fent un seguiment acurat del brot de coronavirus. Es fan ressò de les novetats i busquen l'opinió de les persones expertes.
En l'àmbit internacional, es poden seguir les orientacions de l'Organització Mundial de la Salut. A més, la Johns Hopkins University, ubicada a Baltimore (Estats Units), ha creat un mapa interactiu que reflecteix l'evolució de la pandèmia, tant globalment com per estats.
Consells per a un confinament saludable
Quedar-se a casa durant dies altera els hàbits de vida i rutines. La por, l'avorriment, l'ansietat... poden condicionar el benestar de la ciutadania i, per això, tant la Generalitat de Catalunya com el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ofereixen consells per a un confinament saludable.
Mantenir-se actius, planificar el dia, seguir una alimentació saludable, aprofitar les tecnologies per estar en contacte amb els éssers estimats, fugir de la sobre informació i intentar treure'n la part positiva són algunes de les recomanacions.