Celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

04/04/2012 | 13:04
Imatge d'una celebració anterior

El 8 d'abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. Coneixes la història d'aquesta diada?

El 8 d’abril de 1971 fou la data de celebració del primer Congrés Internacional Gitano a Londres, on es van consensuar, entre altres, els símbols del poble gitano: la seva bandera, el seu himne i el dia internacional. Per aquesta raó, cada 8 d’abril rememorem aquell moment.

Tot i ser una celebració, un dels aspectes que recordem en aquesta data és l’Holocaust gitano (Porrajmos) durant el període nazi; de fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, és una cançó que parla sobre aquest funest episodi dins la història del poble gitano i de la humanitat.

Aquest dia, gitanos i gitanes de tot el món, des de l’Índia al Brasil, a tots els països europeus i a Austràlia, celebren aquesta diada, que consisteix a un acte al riu, on es realitza una ofrena floral, la qual simbolitza la transnacionalitat pròpia del poble gitano, ja que és un poble sense fronteres, com els rius; i una encesa d’espelmes en record dels avantpassats perseguits i assassinats durant una llarga història de discriminació.

Actualment però, aquesta data és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. Aquesta diada agrupa a totes les organitzacions gitanes d'arreu del món, i a Catalunya se celebra des de l’any 2003.

D’altra banda, recordem que el primer document que acredita la presència gitana al nostre país ens remunta a la Catalunya medieval, concretament al dia 26 de novembre de 1425, on el Rei Alfons V atorgava un salconduit a un grup de gitanos encapçalats pel Comte Tomàs de Sabba d’Egipte Menor. Aquest apunt històric ens demostra la llarga convivència d’aquest poble a la nostra terra, i per tant, el fa partícip de la nostra cultura i identitat.

entitats
poble gitano
inclusió
diada
dia internacional poble gitano
història
minories