Com afrontar els reptes de la Intel·ligència Artificial des de la Xarxa Òmnia

18/07/2023 | 12:07

L'Estiu a l'Òmnia ha estat una oportunitat de formació dels dinamitzadors i dinamitzadores respecte als reptes de la Intel·ligència Artificial (IA) on han participat 50 persones. Actualment, una tema que es troba en el dia a dia amb moltes activitats i tallers relacionades amb aquesta temàtica.

Després de tres sessions amb diverses mirades de la IA, podem dir que hem compartit experiències, neguits i interessos de la Xarxa Òmnia. El nostre objectiu és començar a construir conjuntament, que la IA ens serveixi com una eina per potenciar l'acció comunitària.

Paula Boet de l'Ajuntament de Barcelona durant la primera sessió ens va introduir al terme de la IA amb la seva definició i de què està feta a través de la seva història. Alhora els tipus d'IA (dèbil i general) per conèixer les seves aplicacions i on ens trobem la IA en el nostre dia a dia, i els seus usos com en aplicacions, administració pública o a la medicina. Per últim, segons aquests usos el costat fosc de la IA depenent de la finalitat i els criteris.

En la segona sessió Paula Guerra ens presenta la feina que fan des de l'entitat Algorace, mostrant la IA com a mecanisme de racialització. Ens mostra exemples on hi ha aquesta vinculació entre racisme i IA en els actuals sistemes de benestar, educació o violència masclista. La IA no és un sistema matemàtic neutre, està actuant com un mecanisme de racialització i d'automatització de la desigualtat.

L'última sessió ha estat un espai per compartir experiències i debatre com impacta la IA a la Xarxa Òmnia. Hem comptat amb la intervenció de quatre persones de l'equip de dinamització i les seves experiències que han estat:

En el punt es porten a terme taller d'IA respecte a la inserció laboral, salut mental i tallers oberts. Els tallers que fan respecte a la IA volen educar per millorar les capacitats TIC i comprendre els riscos.

Creacions digitals: Fusionant Imaginació i tecnologIA al centre penitenciari, exemples de tallers per presentar el què és la intel·ligència artificial i com fomentar la creativitat.

L'experiència de la IA amb gent gran que tenen interès arran de les notícies que escolten i tenen ganes d'experimentar i saber-ne com funciona.

Els tallers van dirigits a la gent gran i ciutadania en general amb l'objectiu de resoldre dubtes i trencar prejudicis. L'important és tenir coneixement, i per tenir coneixement s'ha de tenir una actitud. Curiositat per saber, llegir i contrastar informació.

Volem agrair la participació dels dinamitzadors i dinamitzadores que han participat en les sessions i les col·laboradores que ens han acompanyat en aquesta edició de l'Estiu a l'Òmnia.

Durant aquests mesos i per continuar actualitzant hem creat una secció a l'apartat de recursos on compartir coneixements de la IA. La finalitat serà anar penjant notícies, estudis, documentals i tot tipus de contingut que creiem que siguin interessants.

Seguirem formant-nos com a Xarxa Òmnia per treballar conjuntament i poder apropar-ho a les participants que ens demanin informació d'IA.