A la Xarxa Òmnia i els diversos punts del territori comptem amb noves tecnologies, dispositius, tallers i acompanyament amb relació a la impressió 3D. Les persones dinamitzadores reben formació respecte a la tecnologia 3D perquè després facin cursos en els seus espais a la ciutadania.
Comencem pel principi, què vol dir la impressió 3D, com funciona?
La impressió 3D és un procés de creació que genera objectes afegint materials a les capes que corresponen a seccions transversals successives d'un model 3D. El plàstic i el metall són els materials que més s'utilitzen per a la impressió 3D, encara que pot funcionar amb altres tipus de materials.
Per a la impressió 3D s'utilitza el disseny assistit per ordinador (CAD) amb la finalitat de crear objectes tridimensionals. La creació d'un objecte imprès en 3D s'aconsegueix mitjançant processos additius, on l'objecte es crea dipositant capes successives de material fins que s'aconsegueix la forma de l'objecte. Cadascuna d'aquestes capes es pot veure com un tall transversal de l'objecte.
La impressió 3D es realitza mitjançant les impressores 3D que utilitzen el disseny assistit per ordinador (CAD) per fabricar objectes en 3D a partir de diversos materials, en el mercat existeixen diverses marques i models. Pròximament, s'incorporaran a la Xarxa Òmnia noves impressores 3D per fer ús per tot el territori.
Per a realitzar un objecte en 3D és necessari seguir unes passes per convertir la idea en realitat. El punt de partida serà saber quin és l'objecte que volem crear, si tenim una necessitat en concret o només volem experimentar. Comencem amb la creació d'un model digital a través d'un programa professional o de nivell bàsic com per exemple Tinkercad i després, fent servir un programari conegut com laminador convertir-ho en un format d'arxiu apte per a la seva impressió. Aquest procés d'"Slicing" o laminat es fa a través d'un software que recull en un fitxer les indicacions concretes per a la impressora, per comunicar-se amb la màquina perquè sàpiga que fer en cada una de les capes. A banda de les coordenades numèriques per dibuixar la capa, és necessari indicar altres paràmetres, com ara nombre de perímetres, velocitat, temperatura, densitat...Un cop finalitzada la impressió cada peça i segons el model d'impressora es pot fer algun tractament com polir, pintar o altres mètodes.
Aquest mes de setembre realitzem una formació a l'equip de dinamitzadores de disseny i impressió 3D a l'Òmnia. La formació es realitza amb el model d'impressora Sigma BCN3D per aprendre com funciona, quin és el programari per al disseny i els coneixements de la impressora per la seva cura i bon funcionament.
La fabricació d'objectes d'impressió 3D està present en molts sectors i pot crear pràcticament qualsevol objecte que es pugui imaginar. Des del món de la fabricació en la indústria que permet evolucionar els processos de fabricació, a nivell d'arquitectura per cases o edificis, en l'àmbit de la salut amb pròtesis o instruments musicals.
Els punts de la Xarxa Òmnia ofereixen cursos i tallers per aprendre tant del disseny 3D com de la impressió 3D amb l'objectiu d'apropar la tecnologia i facilitar l'accés als materials necessaris com són les impressores 3D.