Commemoració del Dia Universal dels Drets de l'Infant i presentació del Document de bases per al Pacte per a la infància a Catalunya

02/12/2011 | 12:12
presentació del pacte per la infància

El passat dimats, 29 de novembre, va tenir lloc al Palau de la Generalitat la commemoració del Dia Universal dels Drets de l'Infant.

En aquest acte, el Conseller de Benestar Social i Família, el Sr. Josep Lluis Cleries i Gonzàlez, va presentar el document de bases per al Pacte per a la Infància a Catalunya, que podeu consultar en aquest article.

L'acte es va iniciar amb una taula d'experts sobre infància presentada i moderada pel Sr. Josep Lluís Ortuño, director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. A la taula els Srs. Jesus Vilar, professor de la Universitat Ramon Llull, Eduard Sala, director de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac i de Llar de Pau, i la Sra. Maria Dolors Roigé, professora de la Universitat Rovira i Virgili, van ser els encarregats d'analitzar i exposar la situació actual de la infància i les necessitats que es generen al seu voltant. Els experts van posar en relleu que el repte pel segle XXI és "que els infants puguin ser infants". Relacionat amb això, van posar molt emfasi en el concepte d'"infància robada" que esdevé dels casos de situacions de risc, manca d'acompanyament per part dels adults, absentisme escolar, entre d'altres factors que fan que els infants no puguin ser-ho.

És important per a tot això prendre consciència i acompanyar els infants que tinguem propers i hem de saber ser referents en tot moment i situació i alhora saber respectar el seu món. Es tracta d'una responsabilitat compartida de totes les persones. Per tot això cal tenir present, també, els quatre pilars de l'educació, i és que als infants han d'aprendre a ser, a conèixer, a fer i a viure junts.

Després de l'anàlisi i les paraules dels experts va ser el torn del parlament institucional a càrrec del Sr. Josep Lluis Cleries i Gonzàlez, conseller de Benestar Social i Família. Va ser l'encarregat de presentar el Document de bases per al Pacte per a la Infància a Catalunya. Aquestes bases han de servir perquè l'any vinent poguem gaudir d'una eina per al benestar dels nens i nenes del nostre país. Aquesta iniciativa serà liderada des de l'Administració i tots els departaments hi estaran involucrats, ja que es considera que és feina de tots. D'altra banda, el conseller va demanar la implicació de tots els agents socials, civils, institucionals i polítics.

Un dels punts principals que s'hi tracta és la necessitat de reforçar les actuacions de protecció i ajuda a la infància, concretament aquelles que abordin l'eradicació de la pobresa infantil, una de les prioritats del Govern i en especial del Departament de Benestar i Família.

Els infants també van tenir presència en la commemoració, ja que l'acte es va tancar amb l'actuació de la coral infantil: El cor de la nit, dirigida per Sònia Gatell i acompanyada al piano per Xavier Torras.

infància
pacte
drets
institucional