Conferència sobre memòria històrica al Punt Òmnia Trinitat Nova

04/12/2015 | 14:12
Conferència de Matilde Climent al Punt Òmnia Trinitat Nova.

El passat 26 de novembre, va tenir lloc la conferència sobre memòria històrica organitzada pel grup de Memòria Històrica de la Trinitat Nova del Punt Òmnia Trinitat Nova i el Grup de Dones Pinzellada de DonaEl paper de la dona a Trinitat Nova”, amb Matilde Climent, assistent social, veïna del barri i Medalla d&;Honor de Barcelona.

En l&;acte, Matilde Climent va fer un repàs del paper de la dona al barri de la Trinitat en les darreres dècades, i va posar en relleu el fet que les dones han tingut un paper destacat en les reivindicacions i el desenvolupament de la zona quant a serveis i transports.

Va recordar: “Des de l’any 1967 fins al 1980, vaig treballar al Patronat Municipal de l’Habitatge, a la Trinitat Nova, que era un suburbi. Vaig començar organitzant activitats infantils amb els joves del barri. Quan aquestes activitats es van acabar, vaig convocar les mares de la canalla per veure la seva problemàtica i fer-ne un diagnòstic: no tenien mercat, tampoc no tenien clavegueram i hi havia un problema de rates i escombraries al carrer. Tot eren carències bàsiques”. Climent va dir que les dones van plantejar al conseller del Districte fer un mercat al barri i, després d’un treball laboriós, van aconseguir que es construís.

En la conferència, ens va recordar el paper destacat de les dones de la Trinitat en l&;assoliment d&;un sistema de recollida d&;escombraries: “Les dones del barri van anar a Ciutat Meridiana, on acabaven de posar uns contenidors, per preguntar al veïnat sobre la seva utilitat. Un cop assabentades, van fer una campanya per explicar-ho al barri”. Matilde Climent va dir que les dones van anar visitant tots els blocs d’habitatges per explicar la qüestió de les escombraries, van recollir signatures i finalment les van presentar davant del regidor, el qual va aconseguir posar contenidors al barri. “Van ser els primers contenidors a Barcelona, juntament amb els de la Guineueta”, va recordar.

Finalment, Matilde Climent va insistir en el fet que les reivindicacions de les dones del barri de la Trinitat van aconseguir la prolongació de les línies d’autobusos 50 i 51, així com la remodelació d’alguns carrers.

dones
gènere
memòria històrica
Punt Òmnia