“Construint una ciutat intel·ligent”: el Punt Òmnia Valls organitza la segona xerrada del cicle Jornades 2.0

02/03/2016 | 15:03
Imatge de la jornada.

Amb l'objectiu d'acostar les noves tecnologies al món empresarial i comercial de Catalunya, el Punt Òmnia de Valls, en col·laboració amb l'Ajuntament de Valls, ha organitzat el passat 24 de febrer la conferència “Construint una ciutat intel·ligent” a l'Hotel Class.

La trobada, emmarcada dins del cicle de xerrades Jornades 2.0, ha comptat amb la participació del doctor Santiago J. Castellà Surribas, professor titular de dret internacional públic i relacions internacionals de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i director de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City. 

El Dr. Castellà, ponent de la conferència “Construint una ciutat intel·ligent”, ha explicat el concepte de ciutat intel·ligent o smart city, i ha aclarit que aquest no es redueix a les grans ciutats, sinó que és extensible a ciutats amb capacitats diverses sempre que es dissenyi una política adequada.

 

D'aquesta manera, el Dr. Castellà ha posat sobre la taula els avantatges de dissenyar una ciutat intel·ligent: més sostenibilitat, ja que les ciutats intel·ligents poden generar els seus propis recursos; la creació d'un govern en xarxa, a partir de la revolució democràtica que permeten aquestes ciutats, i finalment un coneixement accessible per tothom gràcies a la revolució en els models d'innovació.

 

El ponent també ha posat en primer pla el fenomen de les dades massives o big data, propi de les ciutats intel·ligents, i ha explicat que aquestes ciutats generen un cúmul de dades que s'han de gestionar amb tecnologies pròpies de la informació i la comunicació (TIC). El Dr. Castellà ha explicat que les dades massives impliquen, al seu torn, comptar amb una plataforma digital com a cervell de la ciutat.

 

El fenomen de les dades massives, conjugat amb el fenomen de les dades obertes o dades públiques (open data) és el que, segons el Dr. Castellà, ha de conduir una ciutat intel·ligent cap a un model de ciutat social intel·ligent o social smart city: el futur de ciutats intel·ligents ha de dur a la creació de ciutats intel·ligents que tinguin en compte un model de desenvolupament urbà sostenible i amb estratègies socials aplicades. "La combinació de talent, tecnologies i tolerància és el que permetrà la creació de les ciutats socials intel·ligents", ha conclòs el Dr.

 

La xerrada del passat 24 de febrer ha aconseguit reunir més d'una dotzena de persones. Aquesta conferència pertany al cicle Jornades 2.0, organitzades pel Punt Òmnia Valls i l'Ajuntament del mateix municipi. Des de l'any 2012, el Punt programa una xerrada al mes relacionada amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Podeu consultar el web oficial del Punt Òmnia Valls per a més informació sobre aquest cicle de xerrades.

 

També podeu consultar la galeria d'imatges de la jornada:

Construint una ciutat intel·ligent

xerrada
ciutat
Jornades 2.0