Crònica de la Jornada de Formació Comunitària celebrada el 17 d'abril

21/04/2015 | 18:04
foto de la jornada de formació comunitària del 17/04/2015 a Sant Roc (Badalona)

El cicle de jornades formatives que es desenvoluparà al llarg de l’any 2015 va ser inaugurat el passat 17 d'abril al Casal Cívic Badalona Sant Roc amb una trobada que portava per títol “Ciutadania: lideratge, apoderament, ètica i valors”.

La mirada es va centrar en l'acció comunitària al territori, de cara a la construcció d'un pla nacional d'acció que acompanyi els altres canvis que s'estan produint al nostre país.

El senyor Ramón Terrassa, director general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, va donar la benvinguda als assistents i va presentar el cicle de conferències i la jornada.

Tot seguit, la senyora Marta Jové, cap del Servei de Desenvolupament i Cooperació Social de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, va presentar el ponent senyor Carles Riera, president de la Fundació Acció Comunitària i expert en la matèria.

La ponència va tractar sobre els conceptes de ciutadania i participació, sobre els lligams comunitaris, sobre el desenvolupament de noves polítiques comunitàries que ens permetin invertir algunes tendències i sobre la relació de la ciutadania amb les administracions. A continuació va tenir lloc un debat amb el ponent.

Després d'una pausa breu, a les 11.30 hores es va dur a terme una dinàmica per grups de treball sobre els temes següents:

  • Grup 1: "Nous associacionismes, xarxes i comunitats. Noves formes d'organització i participació social".
  • Grup 2: "La diversitat, identitats, pertinences, desigualtats i cohesió".
  • Grup 3: "Innovació, creativitats, noves tendències en l'acció social i comunitària. Els nous aspectes comuns, les noves solidaritats i les noves economies socials".
  • Grup 4: "Espais i conflictes públics, oportunitats i reptes. Noves respostes des de l'acció comunitària, nous serveis, nous projectes. Serveis públics i nous rols dels actors públics: estatals, del tercer sector, privats i socials".

Els grups de treball van presentar les seves conclusions i, seguidament, el senyor Carles Riera va fer la síntesi final parlant dels tres models clàssics de gestió social i política de la diversitat, entre altres qüestions. Posteriorment es va iniciar un debat fins al tancament de la jornada que va anar a càrrec de la senyora Marta Jové, a les 14 hores.

 

Podeu llegir el relat de la jornada en una presentació d'ISSUU i visitar l'àlbum fotogràfic a Flickr:

 

Jornada
formació comunitària
ciutadania
participació
apoderament
lideratge