La jornada celebrada el 28 de novembre a la Casa del Mar de Barcelona es va desenvolupar amb un auditori ple de professionals de l'àmbit de l'acció social comunitària. Aquest espai de reflexió va donar a conèixer dues experiències europees, una d’anglesa i una altra d’alemanya, relacionades amb l’acció social, la participació, la inclusió i la cohesió.
Els assistents van rebre, juntament amb la carpeta amb informació, la llibreta i el bolígraf, unes paperetes i un qüestionari per poder recollir els factors que afavoreixen i els que obstaculitzen la participació, i les visions sobre la funció de les administracions públiques en la implementació de l'acció comunitària al territori.
Seguint el programa previst, el senyor Ramon Terrassa, director general d'Acció Cívica i Comunitària, va presentar la jornada com la primera trobada d'un cicle que es vol que doni peu a la reflexió i la formació dels professionals que treballen arreu de Catalunya.
A continuació, l’Honorable Senyora Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, va donar la benvinguda als assistents i va parlar de la importància de tenir una visió comunitària, de participar i treballar en conjunt per poder remuntar la situació actual. També va fer referència a la necessitat d'innovar en el disseny de polítiques socials.
El senyor Salvador Cardús, doctor en ciències econòmiques i professor de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer la conferència inaugural, conduïda i moderada per la senyora Anna Forés. Va presentar tres concepcions diferents de participació i de cohesió, tot fent servir el contrapunt per il·lustrar aquestes idees.
El senyor Cardús va concloure que la participació no pot ser l'objectiu per ella mateixa, sinó que es tracta d'establir vincles socials per evitar l'aïllament. D’altra banda, l'objectiu de la cohesió social és assegurar el sentiment de pertinença per garantir una ciutadania democràtica. Seguidament es va obrir un torn de preguntes i es va començar a recollir les paperetes amb les aportacions del públic.
Després de la pausa, la senyora Marisol García va obrir la segona part de la jornada presentant les dues ponents i recordant als assistents que tenien a l’abast un qüestionari a les carpetes que se’ls havia lliurat per poder-hi fer les seves valoracions.
La senyora Marjorie Mayo, professora emèrita de desenvolupament comunitari, educació professional i comunitària al Goldsmiths College (Universitat de Londres), va parlar sobre la cohesió social i la solidaritat. També va explicar algunes experiències d'altres països que ha pogut conèixer i va parlar sobre les aliances amb la universitat de cara a sumar esforços.
Per la seva banda, la senyora Susanne Glöckner, subdirectora de programes ESF, Ciutat Social Habitable i Integració (Ministeri de Medi Ambient de la República Federal d'Alemanya) va explicar aquest programa, que promou el desenvolupament urbanístic i social a partir de la cohesió i la pertinença. També va posar com a exemple la intervenció feta a la ciutat de Leipzig i va parlar del programa laboral BIWAQ, i del de l'àmbit juvenil “Ajudant els joves en els seus barris”.
Un cop finalitzat el torn de preguntes i comentaris, el senyor Ramon Terrassa va tancar l'acte tornant a fer referència a la previsió d’organitzar, el 2015, cinc jornades com aquesta al voltant del tema de la innovació social repartides territorialment. Es vol abocar així les persones que treballen en acció comunitària a formar-se, reflexionar i analitzar, i alhora identificar elements d'èxit que ajudin a reformular el suport que han de donar les administracions.
Es pot veure l'àlbum de fotos entant en aquest enllaç.