El dia 6 de febrer de 2024 se celebra el Dia de l'Internet Segura amb l'organització d'activitats i tallers arreu del món des del 1997.
La iniciativa vol conscienciar a la ciutadania, especialment entre nens i nenes i jovent, de l'ús de les xarxes per promoure i educar en un ús responsable.
A Catalunya, l'organització del Dia d'Internet Segura es gestiona des de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i la Generalitat de Catalunya a través del programa Internet Segura.
Enguany es farà èmfasi en els deepfakes on els darrers mesos ha generat preocupació la manipulació amb eines d’intel·ligència artificial d’imatges, vídeos i fins i tot àudios que presenten situacions fictícies però realistes, amb l’objectiu de difamar o desinformar. Els «deep fakes» són una tècnica de manipulació visual que a través de la intel·ligència artificial permet crear muntatges audiovisuals molt realistes, però què són falsos.
Dins la programació d'activitats dels punts de la Xarxa Òmnia hi ha tallers dirigits a identificar les «fake news» o «deep fakes». El programa Òmnia ofereix recursos per adquirir coneixements de dispositius, de tràmits digitals o noves tecnologies per aconseguir autonomia i seguretat. Durant tot l'any al teu punt més proper pots informar-te dels cursos disponibles per adquirir nous coneixements.
A la web d'internet segura es poden seguir totes les accions i activitats plantejades, tant des d'un punt de vista ciutadà com específicament per al col·lectiu docent. Podreu conèixer la tecnologia deepfake o d’hipertrucatge i conscienciar sobre els usos i riscos que comporta i també disposareu de consells per desenvolupar un esperit crític que ajudi a contrastar la veracitat d’imatges, vídeos i àudios. La tecnologia ens ha d’ajudar a atènyer unes capacitats digitals necessitaries per esdevenir ciutadans del futur amb esperit crític i cibersegur.
Aquesta festivitat té com a objectiu principal l'assoliment d'una internet més segura, més cívica i respectuosa per a totes i per a tots.