L'1 d'octubre se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran, una jornada festiva i reivindicativa perquè les persones grans siguin les protagonistes i difondre una imatge més positiva de l'envelliment.
Els nostres punts Òmnia atenen a persones grans amb dificultats d'accés i ús a les tecnologies, on poden trobar un espai, una persona i unes companyes per rebre ajuda i suport.
Al llarg del programa Òmnia el perfil de les persones usuàries s'ha anat adaptant segons les necessitats de l'entorn, per exemple quan hi havia una mancança d'accés a internet per la falta de dispositius o mitjans.
Les persones grans és un dels públics que més participa i s'acosta a la xarxa de punts Òmnia amb la necessitat de conèixer i aprendre de les noves tecnologies. Normalment, les persones grans que s'apropen als punts Òmnia troben un espai segur i de confiança per trencar amb les bretxes digitals que es troben en el seu dia a dia.
Les dades de participació del programa Òmnia són representatives de la realitat i el context que envolta a les persones grans. Durant el primer semestre d'aquest any, la participació de gent gran en les nostres activitats ha estat entre el 24% i el 26% del total de persones participants. Alhora per exemple l'any 2020 durant la pandèmia va haver-hi un pic on es va arribar que el 40% de les persones participants eren persones grans.
Per tant, les persones grans és un col·lectiu en risc d'exclusió social per les fronteres que suposa el coneixement de les eines i recursos TIC.
El dia internacional de les persones grans, i cada dia hauríem de reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.
Posar a les persones grans en el centre de la reflexió i reivindicació pel desenvolupament d'una societat apta per a totes les edats.