El Centre Cívic Zona Nord ha acollit l’estrena del curtmetratge sobre assetjament entre iguals, Historia de much@s, coproduït per joves del barri de Ciutat Meridiana durant el matí del divendres 18 de novembre. Els joves han presentat el film simulant un programa de televisió amb la participació activa d’alumnes, professors i experts en assetjament.
Durant l’emissió del curt, dos joves dinamitzaven l’acte tot fent entrevistes i alternant vídeos sobre l’assetjament i el seu impacte al barri. Els joves, com si fossin periodistes, han preguntat als diferents convidats sobre aquest tema exposat per les diferents perspectives. Un dels convidats, l’antropòleg i expert en assetjament LGTBfòbic, Martín Frasso, ha destacat la necessitat d’identificar quan i on es dóna un cas, però sobretot ha remarcat que cal posar remei als prejudicis enquistats en la societat.
El fil argumentari d’Historia de much@s està basat en fets reals. La protagonista, que aparentment porta una vida tranquil·la després d’un estiu amb els amics, comença a ser assetjada per una companya de classe en un centre de secundària de Ciutat Meridiana. L’agressora, que evita qualsevol espai en presència dels professors, insulta i agredeix la noia amb la complicitat dels seus companys.
Després de la projecció, professors han pujat a l’escenari a donar la seva opinió sobre el film. Han destacat la importància dels pares com a agents mediadors i han comentat com identificar el perfil de l’agredit, però també el de l’agressor; si bé ambdós gestionen el patiment i l’odi en silenci. Les xifres assenyalen que un 46% dels joves d’entre 11 i 16 anys s’han vist afectats per l’assetjament.
Durant aquest any, els joves de l’Espai Juvenil del Pla comunitari del barri han rebut una formació i sensibilització sobre aquesta problemàtica, han estudiat el llenguatge audiovisual i han creat conjuntament el guió cinematogràfic del curtmetratge. A l’estrena, també s’hi han emès imatges sobre el procés de preproducció i els assajos dels joves fent d’actors i d’actrius.
La conclusió dels assistents ha resultat satisfactòria pel que fa a la visió global del conflicte. Durant el debat final, s’ha destacat el paper de pares i mares, educadors i alumnes com a agents clau per combatre l’assetjament; “es necessita que se’n parli més” a les escoles. Entre els assistents també s’ha destacat que peces com Historia de tod@s poden ser una bona eina per complementar el treball a les aules sobre la realitat de l’assetjament entre iguals.
Aquest film sobre assetjament és una de les peces de diferents temàtiques de Ciutat Esperança, un projecte d’educació i sensibilització basat en els mitjans de comunicació impulsat per El Parlante. Aquesta entitat, liderada per Alfredo Cohen i Natalia Rivero, dissenya i implementa des del 2009 propòsits de “comunicació alternativa per al canvi social”.