El Mantita Fest, el cinefòrum en línia del punt Òmnia Camins Fundació, arriba a les 100 pel·lícules!

14/02/2024 | 12:02
Imatge d'una de les sessions del Mantita Fest

Era el 29 d’abril de 2020, un dels moments més àlgids de la pandèmia pel coronavirus. La població havia de quedar-se a casa i moltes persones grans vivien aquest confinament soles i espantades. En aquell moment, la Sílvia Hernández, dinamitzadora del punt Òmnia Camins Fundació - al barri del Raval de Barcelona – va tenir una idea: organitzar un cinefòrum en línia adreçat a gent gran que va batejar amb el nom de «Mantita Fest».

La primera projecció va ser «Los chicos del coro», pel·lícula francesa de 2004 que explica l’arribada d’un nou professor de música a un internat. Després li va seguir «Monsieur Batignole», «El hijo del otro», «La mitad del cielo»... i així fins a 98 títols diferents. Abans del quart aniversari hauran superat el centenar.

L’activitat està dinamitzada per la Rosa Maria Falomir, professora retirada i gran cinèfila; la Lolita Garcia, professora, infermera retirada i vídua de Samuel R. César, crític de cinema professional; i la Sílvia, en la part tècnica. La Lolita Garcia és qui fa la introducció a cadascuna de les pel·lícules, consultant les fitxes informatives del seu difunt marit.

Durant aquests 4 anys, hi han participat una trentena de persones; amb una mitjana de 10 persones per sessió. Fins i tot, s’hi han sumat d’altres punts de l’estat espanyol: Teruel, Valladolid o Castelló.

El funcionament és senzill: les dinamitzadores del punt faciliten un enllaç d’una pel·lícula que poden veure en una plataforma gratuïta. Les persones disposen d’una setmana per a veure-la i després es reuneixen a través del Jitsi per comentar les seves impressions. Durant aquella setmana, i també durant la sessió, comparteixen a través d’un grup de Whatsapp articles, recursos, opinions i anàlisis de la pel·lícula, que els serveixen per redactar un post final col·laboratiu que publiquen al bloc del punt.

A l’hora de triar les pel·lícules, es fixen en dates assenyalades com el 8 de març o el 25 de novembre, quan fan sessions especials al voltant de les dones o les violències masclistes. Al 2023, per exemple, van organitzar el cicle «Els ODS a través del cinema». En funció de les temàtiques, les sessions compten amb professionals convidats: ginecòlogues, especialistes en intel·ligència artificial o professors de química, entre d’altres.

Una bona pràctica d'Innovació Social Digital

La dinamitzadora Sílvia Hernández comparteix que «l’interès comú pel cinema ha fet que persones grans amb un perfil acadèmic alt però amb poques competències digitals hagin après noves eines tecnològiques». I afegeix «en aquest cas, la tecnologia era un mitjà i no un fi».  El «Mantita Fest» s’ha convertit en un espai de socialització, de compartir, de pertinença, d'acompanyament i on cadascú pot aportar la seva opinió. La mateixa pel·lícula es veu i s’analitza a través de molts ulls i de les pròpies vivències de les persones participants.

La Maria José, una de les participant del cinefòrum, diu que l’espai els serveix per «reforçar la memòria, organitzar el pensament i tenir més sentit crític». «Cadascú de nosaltres té un lloc i un estil. Compartir ens ha fet enriquir-nos perquè tenim una mirada polièdrica», afegeix.

 

 

cinefòrum
gent gran