
El Punt Òmnia de la Fundació Camins aposta per la participació ciutadana i, per això, enguany col·labora activament en el procés dels pressupostos participatius de l'Ajuntament de Barcelona. A més de difondre informació, oferirà suports a la votació presencial i farà campanya activa de la proposta #UnRavalPerJugar, que busca millorar els espais de joc del barri del Raval.
Per garantir que tothom tingui l’oportunitat de participar en el procés dels pressupostos participatius de Barcelona, el Punt Òmnia Camins posa en marxa diverses accions per facilitar l’accés a la votació i fomentar la implicació de la ciutadania. Els dies 10 i 12 de març, d'11 a 12 h, el Punt habilitarà un espai com a centre de votació perquè veïns i veïnes del Raval puguin votar a través de la plataforma DecidimBarcelona.
A més, el Punt Òmnia Camins col·laborarà activament en la difusió del procés mitjançant diferents canals de comunicació, informant sobre les propostes i recordant la importància de la participació ciutadana. També es promourà la implicació de les persones usuàries del Punt explicant l’impacte positiu de projectes anteriors sorgits de DecidimBarcelona i destacant com el seu vot pot influir en el futur del barri.
Per assegurar que ningú quedi exclòs per barreres tecnològiques, s’organitzaran tallers pràctics per ensenyar a utilitzar la plataforma DecidimBarcelona. Aquests tallers ajudaran les persones participants a crear un compte, explorar les propostes, presentar iniciatives pròpies i, sobretot, a exercir el seu vot. L’objectiu és que tothom que vulgui participar ho pugui fer de manera informada i autònoma, contribuint activament a la presa de decisions col·lectives per al barri.
Què és Decidim?
Decidim.Barcelona és una plataforma digital de participació ciutadana creada amb programari lliure i codi obert. Aquest espai permet a la ciutadania debatre, presentar propostes i decidir sobre el futur del seu entorn. En el marc dels pressupostos participatius, qualsevol persona empadronada a la ciutat pot votar les iniciatives que considera prioritàries per millorar Barcelona.
Òmnia i la participació ciutadana
El projecte Òmnia sempre ha apostat per l’empoderament de les persones a través de la tecnologia i l’accés a la informació. Creiem que la participació ciutadana és clau per construir barris més cohesionats, inclusius i sostenibles. A través del nostre suport a Decidim, contribuïm a reduir la bretxa digital i facilitem que tothom pugui fer sentir la seva veu en les decisions col·lectives.
#UnRavalPerJugar: un barri amb més espais de joc
La proposta #UnRavalPerJugar sorgeix d’infants, joves, famílies i entitats del barri que reivindiquen la necessitat d’espais públics segurs, accessibles i inclusius per jugar i fer esport. Es proposa intervenir a la plaça Folch i Torres, Voltes d’en Cirés i la Rambla del Raval amb actuacions com:
- Més zones de joc i millor senyalització
- Espais inclusius per a infants de totes les edats i capacitats
- Zones per córrer i fer esport, com pistes de vòlei i bàsquet adaptades
- Millor il·luminació i tendals per garantir ombra
- Espais tranquils per descansar
Es tracta d'una proposta presentada conjuntament pel Grup d’Educació Comunitària del Raval, el Projecte Infància Raval, el Consell d’Infants del Raval, la Taula Jove del Raval, i la Taula Comunitària Folch i Torres, i amb el suport de la Comissió de Salut Comunitària del Raval.
La Silvia Hernández, dinamitzadora del Punt, assegura que "l'índex d'infants que juguen al carrer és un bon indicador de la qualitat de la vida comunitària d'un barri. Cal millorar els ecosistemes lúdics del Raval i crear espais accessibles i inclusius, tant de joc induït com fortuït, que cobreixin les necessitats de les diverses franges d'edat".
Del 10 al 19 de març, la ciutadania pot votar per prioritzar les 25 propostes finalistes del Districte de Ciutat Vella. Vine al Punt Òmnia Camins i t’ajudem a participar!
Encara que la participació en les votacions ha estat limitada, és fonamental que la Xaxa Òmnia continuï facilitant la implicació dels veïns i veïnes del Raval. La democràcia participativa és clau per construir una comunitat més cohesionada i empoderada. Per això, és important organitzar activitats i espais de diàleg que permetin als ciutadans expressar les seves opinions i preocupacions.
A més, cal reforçar la comunicació sobre com la seva participació pot tenir un impacte real en la presa de decisions que afecten el futur del barri. En involucrar-se, els veïns no només contribuiran a millorar el seu entorn immediat, sinó que també ajudaran a reforçar els vincles comunitaris, fomentant un sentiment de pertinença i responsabilitat compartida. Així, cada vot i cada opinió compten, i poden marcar la diferència en la construcció d'un Raval més inclusiu i dinàmic.