El Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases visita l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet de Llobregat

De la segona edició de l'activitat “Postals de l'Hospitalet, abans i ara”, que du a terme la blogL'Hosfera (el paraigua que aglutina tots els Punts Òmnia de l'Hospitalet de Llobregat), n'ha sorgit una inquietud entre els participants del Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases: com funciona un arxiu municipal per dins?

Marta Francisco, la dinamitzadora del Punt Òmnia, ha explicat que “a partir de la feina de cerca d'imatges antigues de l'Hospitalet de Llobregat, entre totes vam creure que seria una bona opció consultar el catàleg d'imatges de l'Arxiu Municipal de la ciutat”. Dit i fet, els usuaris i usuàries del Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet es van dirigir cap a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet amb moltes expectatives i molt poc coneixement previ sobre la tasca d'aquest equipament municipal al servei de les persones.

Un total d'onze persones van visitar l'interior de les instal·lacions el 7 de febrer de 2019 per veure en què consisteix un arxiu municipal, què hi recull i de quina manera es conserva, i sobretot a quines imatges de l'Hospitalet antic s’hi poden trobar. Al llarg d'una hora i mitja de visita —guiada pels arxivers de l'equipament—, han après que l'arxiu de l'Hospitalet té llibres de l'any 1500, amb pergamins datats del 1518 i amb multitud d'arxius amb informació del municipi des de 1700 fins avui dia. Entre plànols, escriptures, cartells, imatges i altres documents, el rècord d'antiguitat se l'endú un escrit sobre la propietat de part del territori de l'Hospitalet de Llobregat, que data dels inicis del segle X. 

En la visita guiada les persones també han pogut accedir a informacions sobre el procés de conservació dels documents, les condicions idònies perquè això sigui possible i també sobre el procés de digitalització de tots els documents que conté l'Arxiu Municipal, que comença a disposar de tecnologia punta com la intel·ligència artificial (IA). Al final de la visita, els participants han pogut gaudir d'algunes de les imatges del municipi de més antiguitat. Podeu veure un àlbum d'imatges de la visita aquí: 
 

Visita a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet de Llobregat

Onze participants del punt han tingut accés a les instal·lacions de l'Arxiu i han après els secrets de conservació dels documents que guarda.