El Punt Òmnia CPS Francesc Palau celebra el Sant Jordi lloant la figura de les dones en la cultura catalana

“A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, / de classe baixa i nació oprimida. / I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.”  Amb la declaració de principis més famosa de tota la història de la poesia catalana, sentenciada per la poetessa Maria Mercè Marçal, va començar l'acte 'Dones i cultura' el 10 de maig a l’Auditori del Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat.

Un centenar de persones van omplir la sala per celebrar, amb alguns dies de retard però amb tota la il·lusió concentrada, una diada de Sant Jordi 100% literària i molt enfocada a commemorar el paper tan rellevant que han tingut algunes de les dones al llarg de la història de la cultura del país.

El Centre de Promoció Social Francesc Palau i el Punt Òmnia de l'entitat, organitzadors de l'acte, van voler posar en relleu autores com Maria Mercè Marçal, Mercè Rodoreda, Najat el Hachmi, Maria Aurèlia Capmany —i, fins i tot, dones de ficció, com la Colometa, protagonista de la novel·la La plaça del diamant—, en un acte de més de dues hores de durada en què hi van cabre representacions teatrals, recitals de poesia i lectures bibliogràfiques.

Totes elles, les protagonistes de l'homenatge de 'Dones i cultura', han estat peces clau per entendre la literatura catalana i la història de les dones a Catalunya, però també han estat dones protagonistes de vides invisibles, vides relegades, vides dedicades als altres, ja siguin pares, fills o amants, i algunes, fins i tot, han estat forçades a renunciar a la seva pròpia identitat i a canviar de nom, com feia la Colometa a La plaça del diamant.

L'acte 'Dones i cultura' va acabar amb la demanda unànime i reivindicativa extreta d'una de les obres de Maria Aurèlia Capmany, Feliçment, soc una dona! Podeu consultar un àlbum d'imatges de l'acte:

Jornada Dones i cultura

Maria Mercè Marçal, Mercè Rodoreda o Maria Aurèlia Capmany són alguns dels personatges homenatjats en aquesta jornada.