El Punt Òmnia de Badia del Vallès, protagonista del film 'Quan jo tenia por'

Han aparegut al diari Ara dues vegades, a la televisió pública de Barcelona, BTV, a mitjans de comunicació local... El Punt Òmnia Badia del Vallès no només està de sort, sinó que gaudeix d'un moment esplèndid per un motiu encara més esplèndid: haver fet una pel·lícula amb noies joves sobre l'assetjament entre iguals. "Hem fet una pel·lícula amb gent molt important del món del cinema català. La nostra entitat gestora (la Fundació Cívica Oreneta del Vallès) és membre des de fa anys, de la Fundació La Roda, i mitjançant aquesta participació, el grup de Ràdio Badia (que dinamitza el Punt Òmnia) per a joves ha pogut entrar dintre del projecte Roda Rodem, amb la participació també de la Fundació SGAE" explica l'Eva, una de les dinamitzadores del Punt Òmnia.

Des de l'entitat gestora van proposar la idea de crear un film al grup de noies joves del taller de ràdio del Punt Òmnia els hi va semblar una experiència molt interessant. Vindrien un grup de cineastes a apropar el món del setè art a les joves, direcció, producció, imatge, so, guió... tot l'equip i treball que fa falta per a rodar una pel·lícula. El fruit de les sessions gravades donaria com a resultat la pròpia pel·lícula. Fins aquí tot correcte i emocionant. La sorpresa va ser quan les protagonistes van conèixer els dos responsables del taller: direcció de Carles Bosch --nominat als premis Oscar per la seva pel·lícula Balseros i guanyador d’un Goya per Bicicleta, Cullera, Poma-- i producció de Joan Antoni Barjau (amb un munt de documentals i sèries de televisió, i pel·lícules com Smoking Room, també guanyadora d’un Goya). Bosch i Barjau van venir acompanyats del Guillem Lira (tècnic de so) i Sofia Amadori (a les càmeres).

Les joves del taller del Punt Òmnia van escollir el tema de l'assetjament com a protagonista del seu documental i han tingut l'oportunitat d'enfocar la temàtica des de la seva mirada adolescent i de fer elles mateixes les preguntes a professors, pares i professionals. També han tingut l’oportunitat de gravar, controlar el so, interpretar, dirigir i escriure el guió. Segons la dinamitzadora del Punt, l’equip tècnic i educatiu, les noies, les famílies participants i les persones entrevistades... tothom ha gaudit molt i molt dels sis mesos que ha durat el taller i de tota la postproducció. "Quina feinada que té fer una película, però que gratificant que és!" ha sentenciat la dinamitzadora.

Entrevistes a mares, mestres i especialistes, interpretació de situacions d'assetjament, moltes viscudes pel grup o gent molt propera... tota l'experiència de creació de "Quan jo tenia por" ha fet que les vuit noies del taller aprenguin molt del tema i puguin ara transmetre la seva experiència a companys i companyes. De la pel·lícula se n'ha fet dues estrenes, una a la seu de l'SGAE, a Barcelona, amb personalitats de les entitats participants, mestres que sortien al documental, família propera i amics, on es va poder fer un petit col·loqui en finalitzar. Les noies van poder transmetre a tots els assistents la seva experiència com a cineastes i el que havien après del tema de l'assetjament.

Per altra banda, també es va fer l'estrena del film a Badia del Vallès, una trobada molt emotiva amb mestres, companys i companyes de classe, família, amics i autoritats municipals... Tots van poder veure el documental i transmetre les seves felicitacions a tot l'equip per la feina feta. També es va fer una projecció a un dels dos instituts de Badia del Vallès, just a una classe amb problemes d'assetjament. Totes les noies van assistir a aquesta presentació i van poder dir la seva, el que havien après, el que sentien, va ser una experiència molt maca. El documental es pot veure en obert per YouTube, en aquest enllaç.  Si algú el vol tenir físicament, pot adreçar-se a l'e-mail comunicacio@fundaciolaroda.cat. 

Quan jo tenia por

De la pel·lícula se n'ha fet dues estrenes, una a la seu de l'SGAE, a Barcelona, amb personalitats de les entitats participants, mestres que sortien al documental, família propera i amics. L'altra, a Badia del Vallès.