El Punt Òmnia de Sant Vicenç dels Horts celebra el Dia Internacional de la Dona amb la lectura virtual d'un conte per a adults

20/03/2016 | 11:03
Imatge del taller.

El Punt Òmnia de Sant Vicenç dels Horts ha celebrat el Dia Internacional de les Dones amb un taller d'apoderament de la dona que s'ha dut a terme el passat 8 de març. L'activitat ha consistit en la lectura virtual del conte La cenicienta que no quería comer perdices, un conte audiovisual publicat a la plataforma de vídeos YouTube i que podeu consultar en aquest enllaç.

El taller ha comptat amb la participació d'11 dones d'edats compreses entre els 40 i els 80 anysque han escoltat inicialment el conte durant els primers 10 minuts, i que posteriorment han participat en un debat moderat en tot moment per la dinamitzadora del Punt Òmnia.

A la xerrada, les assistents al taller d'apoderament de la dona han pogut comentar els tòpics que el conte vitual desmunta quant al prototip de gènere femení estandarditzat: al conte La cenicienta que no quería comer perdices la princesa no la salva cap príncep, ni es vesteix amb sabates de tacó ni tampoc acaba casant-se amb un home, sinó que munta un negoci propi amb el qual pot sobreviure per ella mateixa.

Al debat sobre el conte virtual, les dones han comentat que tots els prototips que la societat atribueix a la dona són de submissió i que es troben molt presents als mitjans de comunicació actuals. ¿Són aquests prototips per potenciar l'autoestima de la dona o per convertir-la en un objecte sexual? Les usuàries també han comentat que els contes propis de la cultura tradicional –així com les pel·lícules animades de Disney– tenen un rerefons masclista perquè el fet que un príncep salvi la princesa implica que aquesta no és autosuficient sense un home.

El taller d'apoderament de la dona del Punt Òmnia de Sant Vicenç dels Horts també ha estat un punt de trobada entre dones de diferents edats que han pogut compartir experiències enriquidores. Al debat, una usuària ha compartit amb el grup del taller una experiència de quan ella era jove, als anys 70, i va néixer el seu primer fill. La usuària ha recordat com es va dirigir al registre a posar nom oficial al seu fill i es va trobar una dona molt afectada perquè no podia insciure el seu. El motiu: el nounat era un fill extramatrimonial i per registrar-lo era imprescindible que la mare tingués l'autorització del marit.

Les usuàries del taller La cenicienta que no quería comer perdices han recordat que fins fa molt pocs anys, a Espanya, les dones no podien viure sense estar permanentment autoritzades per una figura masculina (pare, marit, germà, etcètera) i han conclòs que no es pot permetre que una dona se senti que no pot tirar endavant sense un home. L'activitat ha conclòs amb la lectura per una usuària del poema següent:

SOBREVIVIENTES

Yo conozco tu locura, porque también es la mía

 

Somos locas rebeldes,

locas de estar vivas,

locas maravillosas,

estrafalarias, floridas.

Ovejas negras

descarriadas sin remedio

vergüenza de la familia,

piezas de seda fina

amazonas del asfalto,

guerrilleras de la vida.

Locas de mil edades

llenas de rabia y de gritos,

buscadoras de verdades,

locas fuertes,

poderosas,

locas tiernas

vulnerables.

Cada día una batalla,

una norma que rompemos

un milagro que creamos

para poder seguir siendo.

Locas solas

tristes,

plenas.

Mujeres locas, intensas,

locas mujeres ciertas.

 

Podeu veure una galeria d'imatges del taller:

Dia Internacional de les Dones

vídeo
conte
dia internacional dones