Diverses entitats de Vic han unit esforços per crear la Xarxa de Facilitació Digital, un projecte que vol lluitar contra la bretxa digital amb punts d’atenció i aprenentatge oberts a la ciutadania. Aquest projecte és fruit d’un pla pilot implementat el 2023 a la ciutat de Vic i entre les entitats impulsores es troba el Punt Òmnia Pla del Remei.
També hi formen part l’EAP Vic, la Comunalitat de Vic, la Creu Roja, l'Associó de veïns i veïnes de l'Horta Vermella i l'UVic-UCC.
En l'actualitat, cada cop més és més habitual haver de fer tràmits i gestions en línia. Això suposa una dificultat no només per la gent gran, sinó també per les persones nouvingudes amb desconeixement de l'idioma o persones amb difícil accés als aparells digitals. Les entitats socials de Vic han detectat diverses problemàtiques entorn de la bretxa digital. D’altra banda, el projecte va més enllà de facilitar l’accés als tràmits digitals sinó que vol capacitar les persones perquè puguin arribar ser autònomes en la gestió d'aquests tràmits, sense necessitat d'ajuda.
El primer pas del projecte és formar persones voluntàries per crear la xarxa. En aquest sentit, del 10 de desembre al 8 de gener, es fa una crida oberta per captar persones voluntàries que vulguin formar-se per poder entrar a formar part de la Xarxa de Facilitació Digital. Es pot trobar més informació a les xarxes socials, escrivint un correu a hola@comunalitatvic.cat o trucant als números de telèfon 623 45 96 46 i 621 19 28 95.
La xarxa tindrà cinc espais d’actuació: el Casal Cívic Mossèn Guiteras, el Centre Cívic el Montseny, l’Associació de veïnes de l’Horta Vermella, el Casal Claret i la Creu Roja. Els punts seran itinerants de manera que tots funcionin almenys un cop al mes. S’espera que la Xarxa pugui entrar en funcionament a mitjans de febrer del 2025.