Des del Programa de prevenció, sensibilització i detecció de la violència de gènere de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC), amb el finançament del Pacto de Estado contra la violencia de género, s'ha ofert la formació en línia 'Violències masclistes, un problema social' a dinamitzadors/ores de la Xarxa Òmnia i a professionals d'equipaments cívics, de les Oficines d’afers socials i famílies i de Ludoteques.
Aquest curs pretén oferir una aproximació teòrica a les violències masclistes, identificar-ne les arrels, aportar eines per incorporar la perspectiva de gènere, detectar situacions de violència masclista, propiciar el debat i oferir als i a les professionals recursos pràctics i un espai per a l'intercanvi d'experiències. La proposta formativa s'emmarca en l’objectiu de millorar les eines i capacitat d’intervenció comunitària.
Una trentena de dinamitzadors i dinamitzadores de la Xarxa Òmnia han realitzat aquesta formació en línia entre el 25 de maig i el 12 de juny de 2020. Ho han fet a través de la plataforma Moodle de la Xarxa.
Els continguts del curs es distribueixen en diferents blocs:
- Introducció i marc legal.
- Marc conceptual al voltant del sistema sexe-gènere, heteronormativitat i dissidències, sexisme, rols i estereotips, etc.
- Definició, tipus de violències masclistes i àmbits on es poden donar, mites, micromasclismes, mitjans de comunicació, ús del llenguatge, serveis i recursos d’atenció i circuits.
- Experiències i bones pràctiques desenvolupades en un context comunitari.
La metodologia és eminentment participativa, amb fòrums de debat al voltant de cada bloc de continguts i amb les aportacions i experiències prèvies en el tema per part de les persones participants.