Els joves del Punt Òmnia Esplai Eixida ja ténen les seves ulleres 3D de cartró

Fa uns mesos, el grup de joves del Punt Òmnia Centre d'Esplai Eixida va engegar una activitat de creació d’un dispositiu digital DIY (do-it-yourself). L'activitat va constar de quatre parts. La primera: es va fer una introducció al món de la realitat virtual (RV), amb una exposició dels dispositius actuals de reproducció i creació i, alhora, “jugar” amb una mostra creada pel dinamitzador perquè veiessin que era factible i real. La segona constava a retallar el model en paper i enganxar-lo a unes planxes de cartró. La tercera, a retallar el cartró amb el cúter i fer els plecs pertinents. I, finalment, la quarta part va constar a unir-ho tot i incorporar-hi les dues lents. Al final de tot el procés, els joves del Punt Òmnia van poder caracteritzar les seves ulleres RV i personalitzar-les al seu gust.

L’apoderament del col·lectiu jove és una tasca bastant difícil d’aconseguir per dos motius principals: la dificultat de captar l'atenció dels joves mentre són a l'aula i, en el cas del nostre col·lectiu, la tipologia del barri, la qual no genera interessos per les noves tecnologies, i molt menys per l’autoaprenentatge.

És per això que el concepte de creació pròpia, conegut a Internet com a DIY, ens ha permès dur a terme aquesta petita activitat com un treball transversal amb el qual es motiven els infants i joves a usar els dispositius digitals, obrir fronteres d’ús dels telèfons intel·ligents (smartphone) i furgar en la necessitat d’un oci de qualitat –en aquest cas, un oci de creació pròpia a partir de l'autocreació– versus l'oci de consum promogut per la societat.

Amb aquesta activitat del Punt Òmnia Centre d'Esplai Eixida la tasca del dinamitzador, pròpiament dita, es va definir a aconseguir les ulleres, el paper, les planxes de cartró, les lents i el model de les ulleres (per fer-ne una adaptació a la mida de les lents aconseguides).

Al punt Òmnia Esplai Eixida ja hem enllestit l'activitat estrella: la creació de les Ulleres 3D Google cardboard!