
El programa Òmnia ha completat la distribució del material d’accessibilitat adquirit amb els Fons Next Generation de la Unió Europea. Aquest material, destinat als punts Òmnia del territori català, té com a objectiu millorar l'accessibilitat a les eines digitals per a aquelles persones amb alguna diversitat funcional.
Cada punt Òmnia ha rebut un kit de material que inclou una sèrie de dispositius dissenyats per facilitar la interacció digital. El kit conté:
- Teclat d'alt contrast amb cobertor: Millora la visibilitat per a persones amb dificultats visuals, amb caràcters més clars i fàcils de llegir. El seu ús està pensat per persones amb baixa visió.
- Ratolí de bola: Permet un control més suau del cursor, útil per a persones amb dificultats de mobilitat o control motor. El seu ús està pensat per persones amb discapacitat motora que tenen dificultats amb ratolins convencionals.
- Sistema de comunicació FM (1 emissor + 3 receptors): Millora la qualitat del so per persones amb dificultats auditives.
- Bucle d’inducció individual: Amplifica sons específics per a usuaris amb audiòfons. Està pensat per persones amb dificultats auditives.
- Reposa braços ajustable: Ofereix suport ergonòmic per a persones amb problemes de postura o mobilitat. Millora la comoditat per persones amb mobilitat reduïda o fatiga.
- Lupa digital: Amplia text i imatges per facilitar la lectura. Està pensat per persones amb baixa visió o dificultats per llegir textos petits.
A més, s’ha creat un kit ampliat per als punts Òmnia que necessitin material addicional. Aquest kit un altre element especialitzat, una telelupa electrònica de sobretaula.Tot i que el material és fàcil d’utilitzar, es programaran sessions de formació específiques per als dinamitzadors i dinamitzadores de la Xarxa Òmnia per assegurar-ne un ús correcte.
Oportunitats d'ampliació d’accés
Des de la Xarxa Òmnia reafirmem el nostre compromís amb l’accessibilitat digital com un pilar essencial per assegurar que totes les persones, sense excepció, puguin gaudir plenament dels avantatges que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquesta iniciativa s’inscriu en la voluntat decidida de garantir un accés universal a les TIC, fent dels punts Òmnia espais oberts, acollidors i adaptats a les necessitats de tota la ciutadania. Amb aquest enfocament, no només afavorim la inclusió digital, sinó que també contribuïm a reduir les bretxes socials i a promoure la igualtat d’oportunitats en un món cada cop més digitalitzat.