Els VisualKids i l'equip d'Ull crític participen al Festival BCN Zoom

20/06/2017 | 09:06

El passat dissabte 27 de maig, es va celebrar la 3a edició del BCN Zoom, el festival de curtmetratges socials organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Casal dels Infants. 

La revolució i Home Sweet Home són els dos curtmetratges que s'han presentat del Punt Òmnia Betsaida de Badalona (concretament de l’Espai Tecnològic Betsaida), el primer en la categoria d’adolescents i el segon en la categoria de Joves. 

La revolució reivindica el dret al temps lliure, acordat a l’article 31 de la Convenció dels Drets dels Infants (1989), i ha estat elaborat pels nois i noies de VisualKids. L'objectiu que es van marcar era la importància de la participació i la reivindicació per fer valer drets reconeguts que sovint s'incompleixen.

El curtmetratge va a l'extrem i posa en marxa un grup d'alumnes que es veuen saturats de deures de l'escola i decideixen revolucionar-se perquè aquesta situació canviï. Aquesta història desemboca en l’apoderament del grup d’alumnes i en la seva unió com a element de força per aconseguir un fi comú. Com es veu en l’inici del curtmetratge, el grup de nois i noies està fragmentat, fins i tot hi trobem una relació d’assetjament entre iguals. Tot i això, els nois i noies s’organitzen per poder fer la revolució i anar tots a una per aconseguir la seva fita. La revolució va guanyar el premi del públic. 

Home Sweet Home posa sobre la taula el dret a l'habitatge per a totes les persones i ressalta què significa tenir una llar, més enllà del drama que suposa perdre l'habitatge. Després d’un debat intens sobre com enfocar aquest tema, els joves van decidir ressaltar i valorar les raons per les quals tothom hauria de disposar d’una llar, vist des d’una perspectiva diferent de la que exposen els mitjans, així com remarcar els efectes positius que comporta per al benestar de les persones: cura, tranquil·litat, comoditat, salut, calidesa... 

El festival de curtmetratge social BCN Zoom és una proposta del Casal dels Infants i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) que promou la creació audiovisual i artística de jovent, vinculada a grups de joves organitzats i entitats juvenils de tots tipus. 

Ull crític és un projecte del Punt Òmnia Betsaida sorgit l'any 2016 que es dirigeix a joves i que permet la creació audiovisual participativa. Aquesta característica de l'activitat ha permès que els rols i les tasques dels joves participants es difuminessin i que tots poguessin participar en les diverses fases de realització del vídeo –guió, rodatge i muntatge audiovisual– d'una manera col·lectiva.

 

 

El curtmetratge "La revolució" que reivindica el dret al temps lliure guanya el premi del públic del BCN Zoom