En Paco i en Fernando juguen i aprenen amb el Sebran

En aquest segon article sobre accessibilitat al Punt Òmnia de la Seu d'Urgell (llegiu La Pepi: un cas de superació gràcies al material adaptat) us parlaré de programari i més concretament d'un programa que és diu Sebran's ABC.

Sebran's ABC, és el nom d'un dels programes que fem anar al nostre punt per treballar sobretot amb persones amb discapacitat psíquica. Tot i així, cal concretar que és un programa pensat per ensenyar als infants a escriure i llegir. Considero que també el poden fer anar persones grans o, simplement, persones interessades a fer gimnàstica mental.

Sebran és perfecte perquè és de distribució lliure i el podem descarregar en anglès, francès, català i castellà La web des d'on me'l descarrego -tot i que n’hi ha diverses-, és www.wartoft.nu/software/sebran/spanish.aspx. És una pàgina educativa que té programes interessants. A més, la instal·lació del Sebran és molt simple.

Requisits del programa

  • Sistemes Operatius: Windows 95/98/Me/NT/2000/XP
  • Pes: 700 kb

I com funciona?

Sebran presenta dotze exercicis diferents: sis exercicis simples i quatre amb resposta. En els exercicis amb resposta, quan l'usuari escull l'opció correcta apareix una icona de color verd (cara que somriu) i si no l'encerta surt una cara vermella emprenyada però que li dóna la possibilitat de continuar jugant. Els participants ho entenen de manera molt fàcil.

Exercicis

Números

Tenim un joc per aprendre els números de l'1 al 9. Amb aquestes xifres els usuaris poden sumar, restar i fer multiplicacions de diferents nivells de dificultat.

Escollir dibuix

Un dels quatre dibuixos representa la paraula escrita a la part superior.

Primera lletra

Ofereix quatre possibilitats de completar la paraula i, a més, és veu el dibuix.

Jocs

Memori

Típic joc d'anar destapant cartes o targetes i trobar la parella. Aquest només funciona amb dibuixos.

Memo de paraules

És el mateix que abans, però amb la diferencia d’emparellar un mot amb dibuix.

El penjat

Segur que tots nosaltres hem jugat alguna vegada al penjat; un joc molt senzill que consisteix a encertar la paraula oculta. Per això, cal fer clic a la lletra que vols i, si l’encertes, l’escriu a la part inferior. En canvi, si la lletra és errònia, començarà a dibuixar el penjat a la dreta de la pantalla.

Sebran també ofereix altres activitats com Pluja Abs, Pluja de lletres i Pluja 1+2. Tots tres jocs permeten treballar per agafar més habilitat amb el teclat, ja que els usuaris hauran de pitjar la mateixa lletra que veuen a la pantalla i com més ràpid ho facin millor.

Us aconsello que mireu aquest vídeo on es pot veure en Paco i en Fernando treballant amb la pantalla tàctil i jugant sols.


Per a ells, la suma de treballar amb el Sebran i la nova pantalla tàctil ha estat tot un esdeveniment ja que ara tot i l'ajuda de la Fina treballen de manera més autònoma, ara són capaços de respondre directament tocant. Ho veuen més fàcil i el millor de tot, no tenen por!

Ester Collado
Dinamitzadora del Punt Òmnia de la Seu d'Urgell
accessibilitat
discapacitat
programari