Experiència intergeneracional i d’aprenentatge servei al Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet

Aquest estiu, el Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet ha decidit fer xarxa amb el barri i compartir les activitats pròpies del centre per treure-les dels límits del Punt i fer una experiència d’aprenentatge servei (APS) intergeneracional. Per això, el 6 de juliol el Punt Òmnia va viatjar fins al Casal Infantil Municipal Joan Maragall d’Esplugues de Llobregat per explicar contes als infants que hi assisteixen.

El Punt Òmnia ha volgut ajuntar els participants dels tallers “Històries i fotografies” −tallers impartits al llarg del curs 2017− amb els infants del Casal Infantil Municipal Joan Maragall d’Esplugues de Llobregat. Durant el curs, els usuaris del Punt Òmnia han inventat, d’una banda, uns quants contes (alguns són completament inventats, i d’altres són resultat de la fusió de diversos contes tradicionals) i, de l’altra, han creat  un muntatge de fotogrames a partir de fotografies fetes per l’alumnat del taller.​

A partir d’aquests tallers, es va idear l’experiència d’APS del 6 de juliol, una trobada intergeneracional en què 6 de les usuàries del taller de més de 50 anys van tenir l’oportunitat d’explicar els seus contes inventats a una setantena d’infants del casal d’estiu. En total, 12 alumnes del Punt (9 dones i 3 homes) van dinamitzar diferents espais, a més dels contes i els fotogrames, i van treballar cançons i jocs tradicionals de la seva infantesa, ja que també són coneixements, i van ser igual de protagonistes que els contes i els fotogrames.

Al principi, aquesta activitat d’aprenentatge servei va suposar una idea tan innovadora per als participants que va costar d’arrencar: van sorgir tantes pors i preguntes que ni de bon tros els organitzadors i participants s’imaginaven el resultat que han acabat aconseguint. Amb esforç, constància i companyonia la idea va començar a agafar forma i s’han aconseguit resultats enriquidors i motivadors: sense adonar-se’n,  els participants van ajuntar tota una sèrie de recursos apresos fins al moment, i van crear les pròpies històries per explicar als infants.

L’equip de monitors i monitores del Casal Infantil Municipal Joan Maragall d’Esplugues van acollir molt bé els participants del Punt Òmnia, la canalla s’ho va passar genial i les usuàries que van explicar els contes van quedar “contentíssimes”, segons expliquen, de poder compartir aquest tipus d’experiència intergeneracional.

Amb aquesta activitat, el Punt Òmnia ha pogut treballar les eines TIC amb gent gran i s’ha pogut implementar una experiència innovadora i intergeneracional que ha facilitat l’apoderament dels participants, ja que han pogut ser els protagonistes dels seus coneixements i projectes. Els resultats han estat tan positius que la dinamitzadora del Punt Òmnia repetirà aquesta experiència en pròximes ocasions.